Προδρόμου: Ερωτήματα δημιουργούν οι αντιδράσεις ΑΚΕΛ και νομικών συμβούλων Χριστόφια

Σε εύλογα ερωτήματα που δημιουργούν οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και των νομικών συμβούλων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την Ερευνητική Επιτροπή για οικονομία αναφέρεται σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου διερωτάται γιατί “εφ’όσον οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Χριστόφια θεωρούν την επιτροπή παράνομη, τότε γιατί τον άφησαν να πάει να καταθέσει ενώπιόν της” και “γιατί άφησαν τον πελάτη τους να εκτεθεί σε μια `παράνομη` διαδικασία”.

Διερωτάται επίσης γιατί, αφού πρώτα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας “ζήτησε αλλαγή της ημερομηνίας, στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε μια `παράνομη` επιτροπή, αξιώνοντας να ορίσει ο ίδιος τον τρόπο κατάθεσης (γραπτό υπόμνημα)” και “γιατί αυτός ο ισχυρισμός περί `παράνομης` επιτροπής και διαδικασίας προκύπτει μόνο εκ των υστέρων”.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, “ο νομικός σύμβουλος του τέως Προέδρου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, με γραπτή δήλωση για την Ερευνητική Επιτροπή, ισχυριζόταν στις 23 Απριλίου 2013, ότι `οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου οδηγούν στην πολιτικοποίηση ενός θέματος που θα πρέπει να τύχει χειρισμού με αποκλειστικό γνώμονα την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συντελέστηκε ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού μας`”.

“Η διαμαρτυρία του, τότε, σε συνέχεια δηλώσεων και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ήταν διότι, όπως έγραφε, `ποινικοποιούν την πολιτική ζωή επιχειρώντας να κατευθύνουν την ερευνητική διαδικασία και να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα`”, προσθέτει.

Προσπαθούσε, δηλαδή, όπως αναφέρει ο κ. Προδρόμου, “να μεριμνήσει τότε για μια επιτροπή και μια διαδικασία, χωρίς βέβαια να τη θεωρεί εξ υπαρχής `παράνομη`”.

Προσθέτει ότι “αμέσως πριν, στις 20 Απριλίου 2013, αναφερόμενη στην Ερευνητική Επιτροπή, που τώρα θεωρούν `παράνομη`, ανακοίνωση του ΑΚΕΛ κατέληγε λέγοντας ότι `ο λαός αναμένει την κατανομή των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία όσων οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις το τραπεζικό σύστημα και συνακόλουθα την οικονομία στη σημερινή κατάσταση`”.

“Με την όλη συμπεριφορά του, όμως, είναι το ΑΚΕΛ που δεν πείθει ότι εννοεί την κατανομή των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων…”, καταλήγει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.