Προδρόμου: Λειτουργήσαμε και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια – ο ΔΗΣΥ δεν θα κρύψει οτιδήποτε (VIDEO)

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι εφόσον αποδειχτεί ότι οι 500.000 ευρώ που είχε δεχθεί ως εισφορά ο ΔΗΣΥ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 προέρχονταν από την εταιρεία “Focus”, η απόφαση του ΔΗΣΥ είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, από την οποία η εταιρεία αυτή είχε λάβει τεράστια χρηματοδότηση χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mi5OwURNGjE&feature=youtu.be

Ο ΔΗΣΥ δέχεται και εφαρμόζει πλήρως τη διεθνή χρηστή οικονομική πρακτική και τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει τίποτα να κρύψει. Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε με διαφάνεια και αυτό θα πράξουμε και στη συνέχεια.

Το κόμμα μας δεν έκρυψε τίποτα και δεν χρειάζεται να απολογηθεί γιατί δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο.

Διαβάζω από την ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ΔΗΣΥ στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχε γίνει ξανά συζήτηση. Πράγματι, το κόμμα είχε δεχτεί πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 εισφορά ύψους 500.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των φοιτητών στην Κύπρο, προκειμένου να ψηφίσουν. Η εισφορά εκείνη προήλθε από ομάδα εφοπλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν την προεκλογική προσπάθεια και έκαναν μια επιτροπή η οποία συγκέντρωσε εκείνο το ποσό για τα μεταφορικά των φοιτητών. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα.

Εν όψει δημοσιευμάτων και ενός επίμονου ισχυρισμού ότι η προέλευση του ποσού εκείνου ήταν διαφορετική, το κόμμα έχει ήδη ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να τύχει ενημέρωσης σχετικά με τα όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει. Έχει οριστεί μάλιστα συνάντηση μετά το Πάσχα.

Πρέπει να πούμε ευθέως όταν αν τυχόν ευσταθεί ο ισχυρισμός που προβάλλεται και η πρωτογενής πηγή της εισφοράς εκείνης, τότε αλλάζει το πράγμα. Ασχέτως αν, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορεί να μην είναι παράνομο, για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι σωστό. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχόταν εμ γνώσει του τέτοια οικονομικής ενίσχυση.

Εάν τυχόν -το επαναλαμβάνω- επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός και φανεί ότι ασχέτως του τι γνωρίζαμε τότε, η πραγματική πηγή της χρηματοδότησης ήταν η εταιρεία “Focus” και επειδή γνωρίζουμε πια ότι αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία έτυχε τεράστιας δανειοδότησης από τη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και επειδή ακόμα πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε είναι ως αν τα χρήματα εκείνα να ανήκουν στους καταθέτες της τράπεζας που έχουν υποστεί τη ζημιά.

Εφ’όσον, λοιπόν, αποδειχτεί ότι εκείνες οι 500.000 είχαν αυτή την προέλευση, η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες.

Επιμένουμε και είμαστε κατηγορηματικοί: πρέπει και θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και απολύτως καθαροί λογαριασμοί. Πολιτική μας θέση είναι η πλήρης υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι μάλιστα η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε ότι το κόμμα, σε συνεργασία και χάρη στη συνδρομή της ανεξάρτητης οργάνωσης “Διαφάνεια τώρα”, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση Νόμου την οποία και θα καταθέσουμε σύντομα. Ένας νόμος που θα θεσπίζει και τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO.

Θέλουμε στους καιρούς αυτούς να θεσπιστεί και να ισχύσει ένα σύστημα διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και μια αξιόπιστη και δεσμευτική για όλους διαδικασία πλήρους λογοδοσίας. Και το υπογραμμίζω, για όλους. Διότι είναι πολύ καλά γνωστό πως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο αναγκάζονται να δέχονται εισφορές. Αυτή είναι η θέση, η πολιτική και η πρακτική του ΔΗΣΥ.