Προγραμματικές θέσεις του Προέδρου της Βουλής σε σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης προέβη σήμερα σε δηλώσεις, στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τις προγραμματικές του θέσεις αναφορικά με το κοινοβουλευτικό έργο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε 12 σημεία, τα οποία θα τύχουν άμεσης προώθησης, ως ακολούθως:

1. Υπηρεσίες Εμπειρογνωμόνων – Συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και στελέχωση

Το κονδύλι για τον πιο πάνω σκοπό ανέρχεται στις €250.000 περίπου με κλίμακες μέχρι και την Α15.

Απόφασή μου είναι να καταργηθεί αυτής της μορφής η υπηρεσία, στη βάση της οποίας το κονδύλι αυτό δαπανάται για την εργοδότηση 3-4 ατόμων, και αυτό να διατεθεί για να προσληφθούν 8-10 νέοι επιστήμονες (ει δυνατόν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι με το ίδιο ποσό) με πολύ περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα και, επίσης να αγοράζονται υπηρεσίες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

2. Απουσίες Βουλευτών από συνεδριάσεις ολομέλειας και κοινοβουλευτικών επιτροπών

Θα εφαρμοστεί πλήρως ο Κανονισμός της Βουλής, ιδιαίτερα οι Κανονισμοί 12 έως 19, οι οποίοι ρυθμίζουν τα θέματα της απουσίας βουλευτών και της διαδικασίας που τηρείται στις περιπτώσεις αυτές από την Επιτροπή Τηρήσεως Κανονισμού (σελίδα 7, 8 και 9). Προς τον σκοπό αυτό θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Τηρήσεως Κανονισμού και θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο υπό τον έλεγχό της, στο οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που θα αποκόπτονται από τους Βουλευτές. Επίσης, θα θεσπιστούν κανονισμοί λειτουργίας του Ταμείου αυτού, όπως προνοεί ο Κανονισμός 19 (σελίδα 9). Όπως είναι γνωστό δεν υπήρχαν τέτοιοι κανονισμοί μέχρι σήμερα.

3. Αξιοποίηση πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών

Στο πλαίσιο ιδιαίτερα της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, αλλά και άλλων δράσεων της Βουλής, θα ζητήσω εκδήλωση ενδιαφέροντος από πρώην Βουλευτές, ώστε να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και οι σχέσεις τους προς όφελος του τόπου. Η πρωτοβουλία αυτή θα επεκταθεί και στους πρώην Ευρωβουλευτές.

4. Συνεργασία με θεσμούς της κοινωνίας

Θα δημιουργηθούν συνθήκες για έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες συνεργασιών με ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, όπως η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι συντεχνίες, ο πανεπιστημιακός κόσμος, ο εθελοντισμός (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους κ.ά.

5. Διαφάνεια – Σχέση με Μ.Μ.Ε.

Θα πρέπει η Βουλή να λειτουργεί με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια για να αναπτυχθεί μια ουσιαστική και τακτική σχέση με τα Μ.Μ.Ε. Προς τον σκοπό αυτό θα ανοίξω διάλογο με εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος συνεργασίας.

Ειδικότερα, προς υλοποίηση του πιο πάνω σκοπού θα γίνουν διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του εκπροσώπου Τύπου για την οποία υπάρχει ήδη έγκριση στον Προϋπολογισμό του 2016.

Η προσέγγισή μου ως Προέδρος της Βουλής όσον αφορά την προσωπική μου συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε. είναι ότι οι συναντήσεις μου με τον Τύπο θα γίνονται μόνο όταν υπάρχει κάτι το ουσιαστικό να αναφέρω.

Προσωπική μου επιδίωξη είναι, επίσης, ο καθορισμός τακτικών συναντήσεων με τον Τύπο για σκοπούς λογοδοσίας προς την κοινωνία ή και κριτικής για το έργο του Προέδρου της Βουλής.

Θα μελετηθεί επίσης σχέδιο δράσης στη βάση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

6. Κατανομή χρόνου

Είναι πρόθεσή μου να ελαχιστοποιήσω τον χρόνο που θα αφιερώνω σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και να αυξήσω τον χρόνο σε ουσιαστικό διάλογο και μελέτη θεμάτων που απασχολούν οργανώσεις της κοινωνίας και απλούς πολίτες.

7. Ενδυματολογικός Κώδικας

Θα ανοίξω συζήτηση με τα Κόμματα, ώστε να καταλήξουμε σε έναν ενδυματολογικό κώδικα ανάλογο με αυτόν που εφαρμόζουν άλλα κοινοβούλια.

8. Ασφάλεια – Υγεία

Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των συστημάτων ασφάλειας της Βουλής, λαμβάνοντας υπόψη το τι ισχύει σε άλλα κοινοβούλια στον τομέα αυτό. Παράλληλα, απαιτείται η μελέτη και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος πρώτιστα για την προστασία των πολιτών γενικότερα, αλλά και για την προστασία της Βουλής.

9. Εξοικονομήσεις

Θα ζητήσω τη διεξαγωγή μελέτης για πιθανές εξοικονομήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής εξοικονόμησης, εξοικονόμησης από αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ. Προς τούτο θα ζητήσω και τη συνεργασία του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας.

10. Πολυνομία – κακονομία – απλοποίηση νομοθεσίας

Θα συζητήσω με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς του δικαϊκού συστήματος και την εκτελεστική εξουσία τρόπους βελτίωσης της νομοθεσίας, ώστε οι νόμοι να είναι σωστοί, εύκολα κατανοητοί, χωρίς αχρείαστες επικαλύψεις που δημιουργούν πολυνομία και κακονομία και να γνωστοποιούνται στους υπηρεσιακούς παράγοντες με απλές κατανοητές εγκυκλίους αλλά και στους απλούς πολίτες.

Πρώτα, προέχει η δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας αλλά και Υπηρεσίας Σύνταξης Σχεδίων Νόμου στη Βουλή (drafting).

11. Υποδομή

Βελτίωση της κτιριολογικής και ηλεκτρονικής υποδομής της Βουλής.

12. Αξιοποίηση Προσωπικού της Βουλής

Η Βουλή διαθέτει αρκετά ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό, του οποίου η αποδοτικότητα επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων με τη χρήση πιο σύγχρονων πρακτικών και επιμόρφωσης.

Ακολούθως, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι συμφωνήθηκε η τακτική επικοινωνία για σκοπούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού.

Σε σχέση με τη σύσκεψη των αρχηγών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ορίστηκε νέα σύσκεψη αρχηγών για την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, κατά την οποία θα κατατεθούν συγκεκριμένα ονόματα για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Στη συνέχεια, κληθείς να αναφέρει εάν θα εφαρμοστεί Κώδικας Δεοντολογίας που θα διέπει τη συμπεριφορά των βουλευτών τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, ο κ. Συλλούρης απάντησε θετικά.