Προβοκάτσια με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους στο Atlantic

Tη βεβαιότητα ότι η παρούσα κρίση στις συνομιλίες θα επιλυθεί και οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση για το κυπριακό στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council, την ώρα βέβαια που έστηναν στο παρασκήνο προβοκάτσι με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους.
O κ. Άιντα είπε πως και οι δύο ηγεσίες του λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν. Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο κι όταν θα επιτρέψουμε (στην Κύπρο) θα το συζητήσουμε”. Η ανοιχτή συζήτηση είχε θέμα “στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη για μια ενωμένη Κύπρο” και συνδιοργανώθηκε από το Atlantic Council, το ίδρυμα Concordia και την αμερικανική οργάνωση One Cyprus.
Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν λίγο όταν η συντονίστρια δημοσιογράφος παρουσίασε τον αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Ισμετ Κουρούκογλου ως αντιπρόσωπο του παράνομου “Τ/κ υπουργείου Εξωτερικών”. Ο Κουρούκογλου είπε πως θα έπρεπε όλες οι πλευρές να εκπροσωπηθούν ισότιμα στην συζήτηση, αλλά η πρόσκληση προς τον διαπραγματευτή των Τ/κ Οζντίλ Ναμί δεν εστάλη έγκαιρα.
Είπε επίσης πως από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, ο κ. Άιντα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει. Παρεμβαίνοντας αμέσως ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως δεν υπάρχει Τ/κ υπουργείο Εξωτερικών. Μπορεί να θέλει να εκφραστεί προσωπικά ως Τουρκοκύπριος.