Προβληματισμός στον Συνήγορο του Πολίτη για τη συγχώνευση στις υπηρεσίες Ανηλίκων

Επιστολή από τον Συνήγορο του Πολίτη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων.

Αφορμή της επισήμανσης στάθηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Υπηρεσιών Επιμελητών των Δικαστηρίων Ανηλίκων με τις Υπηρεσίες Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.

Ο Συνήγορος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της προοπτικής αυτής, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Υπηρεσία των Επιμελητών Ανηλίκων αποτελεί εξειδικευμένο φορέα του επίσημου κοινωνικού ελέγχου, με ειδίκευση στη νεανική παραβατικότητα και με διαφορετική οπτική προσέγγισης και λειτουργία έναντι άλλων υπηρεσιών.

Επίσης, η αρχή υπογράμμισε ότι μία πιθανή συγχώνευση με υπηρεσία που απευθύνεται σε ενηλίκους, θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του έργου της και, τελικά, να αποδυναμώσει τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής σε σχέση με τους ανηλίκους, σε μια περίοδο μάλιστα κοινωνικής έντασης και αύξησης της νεανικής βίας.