Προβληματισμός για την επέκταση του τουριστικού ωραρίου

Έντονο προβληματισμό για την απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επέκταση του τουριστικού ωραρίου και των περιοχών που καλύπτει, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ – ΣΕΚ).

«Η ανησυχία μας εστιάζεται στο γεγονός ότι η επέκταση του ωραρίου δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα λόγω πιο υψηλού κόστους λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ο κίνδυνος να τερματίσουν τη λειτουργία τους και άλλες επιχειρήσεις. Η εφαρμογή του αντικοινωνικού και βάναυσου ωραρίου εργασίας στα καταστήματα δημιουργεί εκ νέου συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους», προσθέτει.

Ως θέμα διαδικασίας, συνεχίζει η ΟΙΥΚ- ΣΕΚ, «πιστεύουμε ότι η απόφαση της υπουργού Εργασίας για έκδοση διαταγμάτων επέκτασης, αλλάζει την ουσία της νομοθεσίας με έμμεσο τρόπο, αφού δεν έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις στις συγκροτημένες Επαρχιακές Συμβουλευτικές Επιτροπές».

«Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έγινε σύσκεψη υπό την εποπτεία του Διευθυντή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας με τους κοινωνικούς εταίρους και όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που καλέστηκαν διαφώνησαν με αυτή τη σκέψη, αλλά τελικά δεν εισακουστήκαμε και πάρθηκε η μονομερής απόφαση. Δεδομένου της λήψης της απόφασης καλούμε το υπουργείο Εργασίας να διαφυλάξει με συχνές επιθεωρήσεις και κατά τα Σαββατοκύριακα σε όλο το εύρος του νέου ωραρίου (μέχρι και τις 9.00μ.μ. ή 10.00μ.μ. ανάλογα) τη μισθοδοσία των εργαζομένων για το κατώτατο όριο μισθοδοσίας αλλά και τους όρους απασχόλησης του προσωπικού. Μέχρι τώρα το υπουργείο Εργασίας δεν έπεισε ότι ασκεί τους απαραίτητους ελέγχους και επιθεωρήσεις», συμπληρώνει.

Η ΟΙΥΚ- ΣΕΚ καλεί το Υπουργείο Εργασίας αφού παρακολουθήσει το όλο θέμα, όπως την ενημερώσει για τον αριθμό των νέων προσλήψεων που θα επιφέρει αυτή η αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων με την ολοκλήρωση του χρονικού πλαισίου που θα ισχύει το διάταγμα.

Τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν επίσης και η Σ.ΕΒΕΤΥΚ-ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ