Προαγγελία Μητσοτάκη για μόνο εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή (8/6) ομιλία του στην Βουλή, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας αλλά και στα προνόμια των εμβολιασμένων, τονίζοντας πως «η συζήτηση θα πάρει σάρκα και οστά όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες».

Ωστόσο μια φράση του πρωθυπουργού στην Βουλή, ανοίγει συζήτηση για αλλαγή δεδομένων και ενδεχομένως για covid free μαγαζιά στην εστίαση.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για covid free μαγαζιά στην εστίαση.

Αυτό που ουσιαστικά είπε είναι πως κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Στο θέμα των προνομίων των εμβολιασμένων ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και κατά την συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας συγκεκριμένα πως «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις, προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια, ή τις ελευθερίες που έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα, θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».

Τα σενάρια της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Ήδη η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Μάλιστα αυτό αναμένεται να ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε όπως ανέφερε και η κ. Θεοδωρίδου στην ενημέρωση, ένα προνόμιο επίσης που ήδη εφαρμόζεται είναι η δυνατότητα μετακινήσεων πιο εύκολα στο εξωτερικό.
Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε πως τα όποια προνόμια αναμένεται να δοθούν δεν θα είναι τέτοια που να προκαλούν χάσμα δικαιωμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Ωστόσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι η παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο και θα συμβάλει στο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως τα εξής:

Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα.
Να μην χρειάζεται να κάνουν self test
Παράλληλα επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητείται τον τελευταίο μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση πως περίπου στα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.