Προέχει η ανακάλυψη περισσότερων ποσοτήτων ΦΑ στην κυπριακή AOZ

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το πρωί, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας, την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για τα θέματα των υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ανακάλυψη περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση εάν παρατηρείται κάποια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως αν σήμερα είχαμε επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου θα ήμασταν στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει πριν μερικούς μήνες.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι και από την οποία δεν “βγήκαν” οι αρχικές εκτιμήσεις “μας αναγκάζει να ψάξουμε για περισσότερο φυσικό αέριο”, ανέφερε.

Για το θέμα δημιουργίας τερματικού, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως “η απόφαση παραμένει για χερσαίο τερματικό υγροποίησης το οποίο βέβαια προϋποθέτει νέες ανακαλύψεις”.

Επεσήμανε πως το Υπουργείο έχει ετοιμάσει στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει σχέδιο Α που είναι το χερσαίο τερματικό και εναλλακτικές επιλογές.

Σε σχέση με το πλάνο για τις νέες γεωτρήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως “αναμένουμε ότι η ιταλική ΕΝΙ και η κορεάτικη KONGAS θα αρχίσουν προς το τέλος αυτού του καλοκαιριού, μερικούς μήνες ενωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, και με τη Noble συζητούμε τώρα για να δούμε πότε θα γίνει η επόμενη ερευνητική γεώτρηση, πιθανόν αρχές του 2015”.

Για την Total, ανέφερε πως επειδή επιχειρούν σε μια καινούργια περιοχή, στην οποία δεν υπήρξαν ακόμα ανακαλύψεις, γίνονται πιο έντονες επεξεργασίες των δεδομένων και θα γίνει ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2015 στα δυτικά τεμάχια 10 και 11.

Κληθείς να πει πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την Total, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως αν αρχίσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2015 τα πρώτα αποτελέσματα θα υπάρξουν σε 2-3 μήνες μετά την ερευνητική.

Για τη συνάντησή του με την Επιτροπή Εμπορίου, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως “κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση σε ότι αφορά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, την υφιστάμενη κατάσταση”.

“Μιλήσαμε για το ερευνητικό πρόγραμμα των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης συζητήσαμε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής, τις σχέσεις μας με την ΕΕ, με τις ΗΠΑ, με τις γειτονικές χώρες, όπως επίσης και άλλα θέματα, όπως είναι η ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι σχεδιασμοί μας για το ρυθμιστικό πλαίσιο του Βασιλικού, όπως επίσης τη διαχείριση συμβολαίων και άλλα που αφορούν τον τομέα των υδρογονανθράκων”, επεσήμανε.

Ανέφερε πως το Υπουργείο προσδοκά να κρατά την Επιτροπή ενήμερη όσον προχωρούν οι εξελίξεις σε όλα αυτά τα θέματα.

Για τις προθέσεις εταιρειών να δώσουν αέριο στην Αίγυπτο και εάν αυτό επηρεάζει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως δεν τους επηρεάζει γιατί αυτό ήταν αναμενόμενο.

Αναφέρθηκε στη δήλωση προθέσεων που υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες μεταξύ της Κοινοπραξίας του Λεβιάθαν και της Gas Natural Fenosa για υγροποίηση στο πρώτο τερματικό που είναι αδρανές τώρα στην Αίγυπτο και στη χθεσινή δήλωση προθέσεων από την British Gas για το δεύτερο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου που είναι επίσης σε αδράνεια.

Αυτά εντάσσονται “στα πλαίσια της πρώτης φάσης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν, για τα οποία γνωρίζουμε, και στην πρώτη φάση θα επικεντρωθούν σε περιφερειακές πωλήσεις”, είπε, διευκρινίζοντας πως οι δηλώσεις προθέσεων αφορούν τις εταιρείες και όχι τα κράτη και πως τις αποφάσεις εξαγωγής θα τις πάρουν οι εταιρείες.

Σε ερώτηση εάν βρίσκεται σε επαφή με τον ομόλογό του του Ισραήλ ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ομολόγους του του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως “κοιτάζουμε και τη φυσική ασφάλεια των τεμαχίων και την ασφάλεια τροφοδοσίας”.