Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη για το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο, τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Επίτροποι, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, φίλου κ. Σάββα Περδίου, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον ευρύτερο τομέα του Κυπριακού Τουρισμού, ο οποίος, αποκτώντας επίσημα το δικό του αυτόνομο Υφυπουργείο, εισέρχεται σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού.

Ενός τομέα, ο οποίος παραμένει ζωτικής σημασίας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως καταδεικνύεται και από την καθοριστική συμβολή του, στην ανατροπή της οικονομικής κρίσης, με τη σταθερή υψηλή συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας, με ποσοστό πέραν του 13%.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης και αξιολογώντας τη σημαντική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία της χώρας, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις, γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα οποία αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού – για τα οποία βεβαίως χρειάζονται, όπως έχω μιλήσει και με τον Σάββα, πολύ περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί – οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Ενδεικτικό του θετικού αντίκτυπου που είχε η στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους.

Με τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της στρατηγικής που υιοθετήσαμε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα.

Την ίδια στιγμή στοχεύουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική βιομηχανία και σε ένα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας μας προς τον σκοπό αυτό, συνιστά η άμεση υλοποίηση υπό την επιτήρηση του Υφυπουργείου, των προνοιών της ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2018-2030.

Μία Στρατηγική που διαμορφώθηκε βάσει διεθνών πετυχημένων πρακτικών και ως αποτέλεσμα της συνεργασίας και της διαβούλευσης ξένων εμπειρογνωμόνων με όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θέτει με σαφή στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα σε προτεραιότητα τους σχεδιασμούς που απαιτούνται για την αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, κατά τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη και πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά και ως εκ τούτου την αειφόρο συμβολή του τουρισμού στον τομέα της οικονομίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αυτών των καινοτόμων πολιτικών, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχουμε νέα σημαντικά αποτελέσματα ως προς:

• Την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

• Την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και δραστηριότητας στην Κύπρο.

• Τη διασφάλιση και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών.

• Την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

• Την ανάδειξη νέων θεματικών προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

• Την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εκ μέρους μου αν με τη σημερινή ευκαιρία δεν αναγνώριζα τον καταλυτικό ρόλο και την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι οποίες έδωσαν την παρατηρούμενη ώθηση στον τουρισμό.

Για αυτό και θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τόσο το τελευταίο όσο και όλα τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ως επίσης στο σύνολο του το προσωπικό του Οργανισμού που πλαισίωσε διαχρονικά τη λειτουργία του, για το έργο που έχουν επιτελέσει.

Αναντίλεκτα, η μετεξέλιξη της λειτουργίας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, δίνει τη δυνατότητα στο Υφυπουργείο Τουρισμού να αρχίσει τη δραστηριοποίηση του με τις όσο το δυνατόν καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, στόχος κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και η λήψη των απαραίτητων μεταρρυθμιστικών δράσεων, πάντοτε σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, προς όφελος του συνόλου – και το υπογραμμίζω – του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως περιοχής ή τόπου καταγωγής των Υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό, αγαπητέ Σάββα, με την άσκηση του συνταγματικού μου δικαιώματος και τον διορισμό σου στη θέση του Υφυπουργού Τουρισμού, σε καλώ να προχωρήσεις με αποφασιστικότητα στην επιτέλεση του σημαντικού έργου που έχεις αναλάβει, και για αυτό δεν έχω αμφιβολία, έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές την υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος και τις κατά καιρούς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην απόφαση να ηγηθείς του Υφυπουργείου έλαβα υπόψιν τις πανεπιστημιακές σου σπουδές, μεταξύ άλλων, και στον κλάδο Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, την επαγγελματική σου πείρα και το ήθος σε πολυεθνικούς Οργανισμούς της Τουριστικής Βιομηχανίας, την άριστη γνώση των αδυναμιών και δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα της χώρας, το πολύγλωσσο που είναι ένα επιπλέον προσόν στις επαφές που ως ηγούμενος του τουριστικού τομέα θα έχεις με διεθνείς και άλλους παράγοντες, αλλά και τον δυναμισμό και αποφασιστικότητα που διακρίνει τη νέα γενιά των Κυπρίων.

Συγχαίροντας σε για την ανάληψη των καθηκόντων σου, είμαι απολύτως βέβαιος πως ως πολιτικός προϊστάμενος του Υφυπουργείου Τουρισμού θα εργαστείς με ζήλο και αποφασιστικότητα για να φέρεις με επιτυχία σε πέρας την αποστολή σου.

Την ίδια στιγμή είμαι βέβαιος πως θα εργαστείς πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του Τουρισμού, κάτι που έχει συμβεί μέχρι σήμερα, και δεν έχω αμφιβολία ότι μέσα από τη συνεργασία θα είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην υλοποίηση των πολιτικών μας. Εκεί όπου απαιτείται ενδεχόμενα διορθωτικές κινήσεις ακόμα και ως προς την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό θα μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο ωφέλιμοι για τον Τουρισμό, κατ΄ επέκταση την οικονομία του τόπου με όλα όσα συνεπάγεται η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίος είπε ότι «ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και να τον διαβεβαιώσω ότι φιλοδοξία μου είναι το Υφυπουργείο να συνεργαστεί στενότατα με όλους τους φορείς του τουρισμού και να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του.

Στο μυαλό όλων μας είναι σημαντικοί κοινοί στόχοι όπως ο καθορισμός Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό, η επιμήκυνση της σεζόν, η εξεύρεση επενδυτών για μεγάλα έργα, όπως μαρίνες, θεματικά πάρκα, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και φυσικά η ευρύτερη ανάπτυξη όλων των τουριστικών μας περιοχών.

Ευχαριστώ το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ολόκληρη την οικογένεια του ΚΟΤ, τον Πρόεδρο, το ΔΣ, το προσωπικό για όλα όσα έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό μας. Τα αποτελέσματα σας μιλούν από μόνα τους. Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να σταθώ στην καθ΄ αυτή έννοια του τουρισμού. Ο τουρισμός είναι πάνω από όλα συναισθήματα και αναμνήσεις ζωής για έναν επισκέπτη. Και τονίζω τη λέξη συναισθήματα διότι κανείς δεν θυμάται για πάντα αυτά που θα του πεις, σίγουρα όμως θα θυμάται αυτά που τον έκανες να νιώσει.

Στον τουρισμό έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε συναισθήματα ζωής για τους επισκέπτες μας. Και ευτυχώς δεν είναι δύσκολο να το πετύχουμε αυτό μέσω ευγενικής εξυπηρέτησης, ευφάνταστης γαστρονομίας και αυθεντικής φιλοξενίας.

Όποια και να είναι η μορφή τουρισμού στην οποίαν αναφερόμαστε, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός και άλλα, αυτά που προανέφερα θα είναι πάντοτε οι βασικοί του πυλώνες.

Κτήρια και όμορφα τοπία βλέπει κανείς και στον Τύπο. Εκεί μέσα. Όμως. δεν μπορείς να γευτείς ένα φαγητό ή να νιώσεις τη ζεστασιά της αυθεντικής φιλοξενίας.

Αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες μας, όποια και να είναι η τουριστική στρατηγική μας. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και η πρόκληση όλων μας.

Οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής θα γίνουν σταδιακά και με υπομονή. Όμως, τίποτα δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ομαδικότητα και όχι πολλά λόγια.

Μπαίνουμε σε μια σημαντική περίοδο μελέτης των σχεδιασμών για να μπορέσουμε σε λίγες βδομάδες να πούμε περισσότερα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γνωριστούμε με τους συναδέλφους μου και να ακούσουμε όλους όσοι έχουν να εκφέρουν άποψη για θέματα τουρισμού».

Check Also

Aίθριος ο καιρός με νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα (live map)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα …

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …