Πρέσβης Αυστρίας: Η επανένωση σημαντική για την κυπριακή οικονομία

Ο Αυστριακός πρέσβης στην Κύπρο Καρλ Μιούλερ, ανέφερε σήμερα ότι αν και η εποχή της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, η χώρα μπορεί να κινηθεί σε “καινοτόμους, νέους δρόμους”. Ο κ. Μιούλερ εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς την άντληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στις ακτές της Κύπρου, που ερευνώνται από διεθνείς εταιρείες και στα οποία οι Κύπριοι εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες.

Παραπέμπει όμως συγχρόνως στην υπεραφθονία της «πρώτης ύλης ήλιος», που αναδεικνύει την Κύπρο σε ένα κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας, με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ενεργειακές κατοικίες, αιολικά πάρκα. Όλα αυτά, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο από μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές πετρελαίου σε ένα κέντρο «πράσινης» ενέργειας με σημαντικές εξαγωγές σε αυτό τον τομέα.

Ο Αυστριακός πρέσβης στην Κύπρο θεωρεί πως τεράστια σημασία για την κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να έχει το ξεπέρασμα της διαίρεσης του νησιού και πιστεύει πως μέσα σε ένα ως δύο χρόνια, όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, μπορεί να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις διαπραγματεύσεις.

Κατά την άποψή του, σε περίπτωση μιας επανένωσης, θα μπορούσε να ανοίξει από κοινού για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η τεράστια τουρκική αγορά.