Πρέσβειρα Γερμανίας: Βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, αλλά η Κύπρος θα εξέλθει γρήγορα από την κρίση

Η Κύπρος θα εξέλθει γρήγορα από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα και ο τραπεζικός της τομέας θα ανακάμψει, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πρέσβειρα της Γερμανίας στη Λευκωσία, Γκαμπριέλα Γκιλίλ.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα της Γερμανίας είπε ότι αναπόφευκτα, ο κυπριακός λαός θα αντιμετωπίσει πρωτοφανείς δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, θα είναι βραχυπρόθεσμες.

«Κύπρος και Γερμανία είναι φίλες χώρες», είπε η κ. Γκιλίλ, η οποία σήμερα έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Πρέσβειρα της Γερμανίας είπε ότι η Κύπρος πρέπει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. «Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «η εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος, οι οποίες όπως είπε θα είναι αναπόφευκτες και πρωτοφανείς για τον τόπο, αλλά βραχυπρόθεσμες.

Στο σημείο αυτό, χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνονται για επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η Κύπρος χρειάζεται συνοχή και την αυτοπεποίθηση για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο αναπροσαρμογής. Θεωρώ ότι οι Κύπριοι θα τα καταφέρουν και ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Η Γερμανίδα Πρέσβειρα, η οποία έγινε το πρωί δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι «ο καπετάνιος που με αποφασιστικό τρόπο θα οδηγήσει τη χώρα μέσα από ταραγμένα νερά».

«Η Κύπρος θα εξέλθει γρήγορα από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα. Ο τραπεζικός τομέας θα ανακάμψει σε μια νέα κλίμακα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την χαρακτήρισε πολύ καλή και μίλησε για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Είχα μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Γερμανία και η Κύπρος είναι φίλες χώρες» διαμήνυσε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της Κύπρου, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας κοινής προσπάθειας για να μπει η Κύπρος στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, είπε ότι μετά από εκτενείς και συχνά επώδυνες, όπως είπε, συζητήσεις στα ΜΜΕ, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την οικονομική στήριξη προς την Κύπρο και τις πρόνοιες του Μνημονίου με την Τρόικα.

«Αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία στηρίζει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο», τόνισε στο ΚΥΠΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα προσμένουμε τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης θα είναι η στήριξη στις προσπάθειες για διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας στην Κύπρο».

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κατέληξε, στοχεύουν στο να φέρουν την Κύπρο πίσω σε μια πορεία προόδου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.