Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη βάση για επανέναρξη των συνομιλιών

Την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη βάση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπογράμμισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δέχθηκε σήμερα το νέο Πρέσβη του Βασιλείου του Βελγίου στην Κύπρο  Alphonse Creusen.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στηλιτεύοντας τις διχοτομικές επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το  διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση μίας διεθνούς προσωπικότητας, μίας κυριαρχίας και μίας ιθαγένειας.

Μιας λύσης, τόνισε, που θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών.

Με αφορμή τις νέες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί δήθεν μη ύπαρξης κράτους με το όνομα «Κύπρος», ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η υποστήριξη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας προϋποθέτει τη συμμόρφωση της χώρας αυτής με τις ευρωπαϊκές και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Τόνισε την ανάγκη ενεργότερου ρόλου της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέσω μιας προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους και νομικής κατάρτισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η όποια λύση θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

Εξάλλου ο κ. Ομήρου εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη περιθωρίων περαιτέρω ενίσχυσής τους, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Από πλευράς του, ο κ. Creusen αναφέρθηκε σε βασικές πτυχές του Bελγικού ομοσπονδιακού συστήματος. Εξέφρασε δε την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Βελγίου-Κύπρου στη διάρκεια της θητείας του, προσβλέποντας, όπως είπε, στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε το Βέλγο Πρέσβη για κάθε δυνατή στήριξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του έργου του, ευχόμενος στον κ. Creusen μια επιτυχή θητεία στην Κύπρο.