Πρέπει να απορροφηθούν πλήρως οι κοινοτικοί πόροι

Έκκληση προς την Κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, που συζήτησε σήμερα το θέμα με τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας καθώς και το αίτημα για τροποποίηση της περί κοινοτήτων νομοθεσίας ώστε οι κοινοτικές Αρχές να δικαιούνται να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας αποτελεί λαμπρό, προς μίμηση, παράδειγμα πρωτοβουλίας οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη δήμων και κοινοτήτων μέσα από αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε μια εποχή που το ζητούμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή οικονομία είναι η ανάπτυξη.

Υπογράμμισε την ευθύνη της Κυβέρνησης να προγραμματίσει κατά πιο οργανωμένο τρόπο την εθνική συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Το γεγονός ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας έχει πετύχει μέχρι τώρα να εξασφαλίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ανάπτυξης στην επαρχία Λάρνακας δίνει το μέτρο της μεγάλης επιτυχίας αυτής της εταιρείας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη θα επέλθει κυρίως με εξωτερικούς πόρους καθώς η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα και πρέπει να στραφούμε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης εξωτερικών πόρων».

Συμπλήρωσε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρείας Λάρνακας παρουσιάζει ένα έμπρακτο τρόπο αξιοποίησης διαθέσιμων εξωτερικών πόρων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Ομήρου εξήγησε ότι η Εταιρεία ζήτησε κατά τη συνάντηση τροποποίηση της περί κοινοτήτων νομοθεσίας ώστε να δικαιούνται οι κοινότητες να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του πνεύματος των δραστηριοτήτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος της Λούης Κουμενίδης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λάρνακας είπε ότι τα μέλη της εταιρείας αποκαλούν τον οργανισμό πλατφόρμα επιτάχυνσης της ανάπτυξης, εξήγησε ότι η εταιρεία ειδικεύεται σε ανταγωνιστικά προγράμματα τα οποία είναι στη διάθεση όλων των ευρωπαϊκών χωρών με μικρή τη συμμετοχή της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Κουμενίδης ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής εντάσσεται σε κύκλο επαφών που διενεργεί η εταιρεία για να προβάλει το έργο της και για ζητήσει βοήθεια από τους διάφορους παράγοντες.

Απαντώντας σε ερώτηση< ο κ. Κουμενίδης είπε ότι στα δέκα χρόνια δραστηριότητας της εταιρείας, απορροφήθηκαν κονδύλια πέραν των 20 εκατομμυρίων για έργα υποδομής, πολιτιστικά προγράμματα, κοινωνικά προγράμματα, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.