“Πράσινο φώς” για φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε 10 χώρες

Το “πράσινο φώς” άναψε σήμερα η Κομισιόν για επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές 10 χωρών της Ε.Ε, στα πλαίσια της ενισχυμένης συνεργασίας που υιοθέτησαν επί αυτού του θέματος.Η απόφαση της Επιτροπής, ωστόσο, τελεί υπο την έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την εφαρμογή της, με ειδική πλειοψηφία, αλλά και της έγκρισης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν έκρινε πως οι δέκα χώρες πληρούν όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και διαβεβαιώνει πως η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η απόφαση ουσιαστικά αφορά στη φορολόγηση όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με θέσπιση φόρου που θα αγγίζει το 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για άλλα χρηματοοικονομικά προιόντα. Μέσω των φόρων θα συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση το ποσό των 57 δις ευρώ σε επίπεδο Ε.Ε.

Το σχέδιο θα αφορά τις δέκα χώρες (Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία) που εξέφρασαν την επιθυμία τους  με επιστολή προς την Επιτροπή, να συμμετάσχουν σε μια ενισχυμένη συνεργασία επι του θέματος, αφού η Ένωση των 27 δεν έχει προβεί ακόμη σε συμφωνία για επιβολή ενός τέτοιου φόρου σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαική Επιτροπή ευελπιστεί η διαδικασία για την επιβολή του φόρου στις 10 χώρες της Ε.Ε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.