“Πράσινο φώς” απο το ΣτΕ για ειδικά τμήματα κατά της ρατσιστικής βίας απο την ΕΛ.ΑΣ

Την έγκριση του ΣτΕ έλαβαν οι υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία τμημάτων και ειδικών γραφείων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

Τα τμήματα αυτά θα έχουν υπό την αρμοδιότητά τους οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται από αλλοδαπούς που υφίστανται ρατσιστική κακοποίηση, ενώ αποστολή τους θα είναι η πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, η καταγγελία θα μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω δικηγόρων ή ακόμα και ανώνυμα.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με τριψήφιο αριθμό για την υποβολή σχετικών καταγγελιών.

Συγκεκριμένα, συνιστώνται Τμήματα στις υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνιστώνται Γραφεία στο Τμήμα Κρατικής Ασφαλείας των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών της χώρας.

Η στελέχωση των Τμημάτων αυτών θα γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με κατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.