Πράσινο φως για τα τεμάχια 6,8 και 10 άναψε το Υπουργικό- Τι θα γίνει με το 11

Ενα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση των τεμαχείων 6,8, 1ο αλλά και σημαντικές εξελίξεις για το “οικόπεδο” 11 είχαμε σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ.Ολα δείχνουν ότι άναψε πράσινο στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μια και το πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας, υπό τις οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, βρίσκονται στην τελική ευθεία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίεςμε τους επιλεγέντες προσφοροδότες για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του τόνισε:  «ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10. Ενημέρωσα ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με τους επιλεγέντες προσφοροδότες, όπως είχαν ανακοινωθεί πριν λίγο καιρό».

Ο Γ. Λακκοτρύπης πρρόσθεσε ότι «στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17 Μαρτίου, θα φέρω τις προτάσεις προς έγκριση για να προχωρήσουμε στις υπογραφές. Οι προτάσεις αφορούν τα ολοκληρωμένα συμβόλαια που έχουν συμφωνηθεί με αυτές τις εταιρείες και κοινοπραξίες.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για την κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Πιστεύω ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, ιδιαίτερα αν δει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν προταθεί και συμφωνηθεί, θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα της κυπριακής ΑΟΖ».

Ερωτηθείς είπε ότι «πριν 12 μήνες όταν ανακοινώναμε την έναρξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης είχαμε πει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι πλέον τα ερευνητικά προγράμματα και προς τούτο είχαμε αλλάξει μερικώς τα κριτήρια αξιολόγησης για να παίρνουν μεγαλύτερη βαθμολογία αυτοί που θα κάνουν γεωτρήσεις και πιο σύντομα.

Έτσι τα συμβόλαια που έχουν συμφωνηθεί ανταποκρίνονται σε αυτή την προσδοκία και δείχνουν το πόσο θεωρούν οι εταιρείες ότι υπάρχουν προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πότε θα αρχίσουν γεωτρήσεις θα εξαρτηθεί. Έχουμε διάφορες ημερομηνίες από τις οποίες κάποιες θα μπορούσε να ήταν και εντός του 2017, αλλά – και το λέω με επιφύλαξη διότι θα πρέπει να προηγηθούν τα σεισμογραφικά από τις εταιρείες – οι ίδιες στο τέλος της μέρας θα επιλέξουν και τον χρόνο και τον στόχο όπου θα προβούν σε γεωτρήσεις».

Σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 11, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αίτηση της εταιρείας Total για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της στην ΕΝΙ. Με αυτό τον τρόπο, ενώ θα παραμείνει διαχειριστής η Total, θα έχουμε μια καινούρια εικόνα και στο τεμάχιο 11 που θα αφορά όχι μόνο την Total αλλά και την ΕΝΙ σε ποσοστό 50%.

Αυτή την εξέλιξη τη θεωρούμε πολύ σημαντική διότι ενδυναμώνει κατά πολύ την κοινοπραξία στο τεμάχιο 11 και σε πολλές μορφές».