Πούτιν: Η ρωσική οικονομία «αντέχει με αξιοπρέπεια» στις κυρώσεις της Δύσης

Η ρωσική οικονομία αντέχει με αξιοπρέπεια στο πλήγμα που της προκαλούν οι κυρώσεις, όπως αποδεικνύεται από τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι.

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ρωσική οικονομία αντέχει στο πλήγμα των κυρώσεων, αντέχει πολύ καλά. Αυτό αποδεικνύεται από όλους τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες. Δεν θα τους απαριθμήσω τώρα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας θα σας δείξω τι συμβαίνει», είπε στον Λευκορώσο συνάδελφό του.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι σε μια δύσκολη κατάσταση απαιτείται «ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερες προσπάθειες» από την οικονομική ομάδα της ρωσικής κυβέρνησης. «Σε γενικές γραμμές, οι προσπάθειες αυτές έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο επίπεδο του εμπορίου μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «η μετάβαση των συναλλαγών με τους εταίρους στο εθνικό μας νόμισμα» έχει αισθητά αποτελέσματα.

«Η μετάβαση στις συναλλαγές με τους εταίρους μας στο εθνικό νόμισμα, στα ρούβλια, κάνει επίσης αισθητή την παρουσία της. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό πρέπει να γίνει. Η κατάσταση αντικειμενικά εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο που δεν επιβαρύναμε τους εταίρους μας, θα ήθελα να το τονίσω αυτό. Όχι εις βάρος των εταίρων μας, καθώς εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ συγκεντρώνουν στρατεύματα στα δυτικά σύνορα, υπάρχουν απρόβλεπτα πράγματα στην Ουκρανία. Αυτό μας ανησυχεί όλους. Αυτοί, οι πολιτικοί, λαμβάνουν μέτρα για τον διαμελισμό της Ουκρανίας», σημείωσε ο Λευκορώσος.