Πούλησαν εύηχα συνθήματα στο λαό και τελικά ψήφισαν το Νομοσχέδιο

Δήλωση μέλους γραμματείας Στέλιου Στυλιανού για τα νομοσχέδια εκποιήσεων

Η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει Προτάσεις Νόμου για την προστασία των πολιτών από τις υπερεξουσίες που δόθηκαν στις Τράπεζες

Η Συμμαχία Πολιτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας τάχθηκε ενάντια στο Νομοσχέδιο περί των Εκποιήσεων , γιατί δεν προσφέρει κανένα δίχτυ προστασίας προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ μεγαλο-οφειλετών και μικρομεσαίων.

Ενώ θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι με την ουσιαστικότατη συμβολή της Συμμαχίας Πολιτών έχουν περάσει Νομοθεσίες προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις καταψηφίστηκαν ή δεν στηρίχτηκαν σειρά Προτάσεων της Συμμαχίας Πολιτών. Προτάσεις που διασφάλιζαν από τη μια ένα σύγχρονο πλαίσιο εκποιήσεων ενυπόθηκων δανείων και από την άλλη αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διασφάλιζαν τη διασύνδεση των εκποιήσεων με την προηγούμενη αναδιάρθρωση των δανείων και την κατάργηση των προνομίων και των απαράδεκτων πρακτικών των τραπεζών.

Δυστυχώς στο Νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε οι τοκογλυφικές χρεώσεις τόκων των Τραπεζών παραμένουν στο απυρόβλητο.

Οι πολίτες θα πρέπει συνεπώς να διερωτηθούν πως συνάδουν αυτές οι αποφάσεις που καλύπτουν τις παρανομίες των τραπεζών με τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και τα εύηχα συνθήματα που πούλησαν στο λαό πριν τη ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία και προβληματισμό σχετικά με τις χθεσινές μεθοδεύσεις μεταξύ κάποιων κομμάτων που οδήγησαν στην υπερψήφιση ενός απαράδεχτου νομοσχεδίου.

Σήμερα πανηγυρίζουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα Κόμματα που ψήφισαν το Νομοσχέδιο.

Η μεν Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό επί του Νομοσχεδίου ενώ τα Κόμματα που το ψήφισαν ανακάλυψαν προσχήματα για να ψηφίσουν ένα Νομοσχέδιο που άνοιξε πια την πόρτα στο μαζικό ξεπούλημα περιουσιών των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποφέρουν από την κρίση.

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εργαζόμαστε προς το πραγματικό συμφέρον του λαού.

Για αυτό και θα καταθέσουμε άμεσα Τροπολογίες που αφορούν ειδικά και όχι περιορισμένα τα εξής:

• Το Νόμο για τα επιτόκια υπερημερίας

• Τη διασύνδεση των εκποιήσεων με την αναδιάρθρωση

• Την προστασία της επαγγελματικής στέγης και για επιχειρήσεις μέχρι 25 εργαζόμενους (αντί δέκα που ισχύει σήμερα)

Για τη Συμμαχία Πολιτών ο αγώνας συνεχίζεται.