Που οφείλεται το χαμόγελο της Μόνα Λίζα;

Μόνα Λίζα – Με το  αινιγματικό της χαμόγελο σαγηνεύει  εδώ και αιώνες.

Η Μόνα Λίζα είναι το πιο  διάσημο χαμόγελο του κόσμου και της ιστορίας της τέχνης. Το μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει γοητεύσει εκατομμύρια θεατές για πολλές γενιές, αλλά η πραγματική ταυτότητα του πιο διάσημου θέματος του καλλιτέχνη της Αναγέννησης έχει ξεφύγει από τους ιστορικούς τέχνης για αιώνες.

Για περίπου εδώ και 500 χρόνια, οι άνθρωποι κοιτάζουν συγχυσμένοι το πορτρέτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι “Μόνα Λίζα”.

Αρχικά είναι χαμογελαστή. Στη συνέχεια, το χαμόγελο εξασθενεί. Μια στιγμή αργότερα το χαμόγελο επιστρέφει μόνο για να εξαφανιστεί ξανά! Τι συμβαίνει με το πρόσωπο αυτής της κοπέλας; Πώς ο μεγάλος ζωγράφος συλλαμβάνει μια τέτοια μυστηριώδη έκφραση και γιατί δεν τον έχουν αντιγράψει άλλοι καλλιτέχνες;

Οι Ιταλοί έχουν μια λέξη για να εξηγήσει το χαμόγελο της Μόνα Λίζα: sfumato. Αυτό σημαίνει θολή, ασαφή και όπου φτάνει η φαντασία εικόνα.


Αλλά τώρα, σύμφωνα με μία Αμερικανή, νευροεπιστήμονα του Χάρβαρντ, υπάρχει και μια άλλη, πιο συγκεκριμένη εξήγηση: Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα έρχεται και φεύγει γιατί έτσι είναι σχεδιασμένο το ανθρώπινο οπτικό σύστημα και όχι γιατί η έκφραση της Τζοκόντα είναι ασαφής.

Κοιτάζοντας την εικόνα, παρατήρησε ότι το χαμόγελο ερχόταν και έφευγε αναλόγως με το σημείο της εικόνας που κοίταζε κάθε φορά.

Το ανθρώπινο μάτι έχει δύο ξεχωριστές κατηγορίες όρασης για να δει τον κόσμο. Μια κεντρική όραση, με την οποία οι άνθρωποι βλέπουν τα χρώματα, διαβάζουν τα μικρά γράμματα, συνδυάζουν τις λεπτομέρειες. Η δεύτερη ονομάζεται περιφερειακή όραση, με την οποία οι άνθρωποι βλέπουν το μαύρο και το άσπρο, την κίνηση και τις σκιές.


Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ένα πρόσωπο, τα μάτια τους περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εστιασμένα στα μάτια του άλλου προσώπου. Έτσι, όταν η κεντρική όραση ενός ατόμου είναι στα μάτια της Μόνα Λίζα, η λιγότερο ακριβής περιφερειακή όρασή του είναι στο στόμα της.

Και επειδή η περιφερειακή όραση δεν ενδιαφέρεται για τις ”λεπτομέρειες” , απομακρύνει εύκολα τις σκιές από τα ζυγωματικά της!