“Πουληθήκαμε” στεγνά αγοράζοντας … ελπίδα ..

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιβεβαίωση από τη laimitomos.com της πληροφορίας που κυκλοφορούσε εδώ και μέρες, ότι η TOTAL και η ΕΝΙ προγραμματίζουν μεν νέο γύρο γεωτρήσεων αλλά έχουν αφαιρέσει από το καλεντάρι των ενεργειών τους, επί του παρόντος τουλάχιστον το, κατά την Τουρκία πάντα, διαφιλονικούμενο θαλασσοτεμάχιο 7.

Κάτι άλλαξε…

Αν και διαδικτυακά πήγε να δοθεί η εικόνα πως η αλλαγή προτεραιότητας από την ΓαλλοΙταλική κοινοπραξία είναι αποτέλεσμα δικών τους αποφάσεων στη βάση γεωλογικών δεδομένων, αυτό ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ.

Αντίθετα η Γαλλική εταιρεία, σε συνέργεια με την Ιταλική δεν έβλεπαν την ώρα να τους αδειοδοτηθεί το θαλασσοτεμάχιο 7, ώστε να μπορέσουν με διερευνητική γεώτρηση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το απόθεμα φυσικού αερίου που κρύβει το κοίτασμα “Καλυψώ” του οικοπέδου 6, στο οποίο εντοπίστηκαν υδρογονάνθρακες αλλά δεν ανακοινώθηκαν ποσότητες ακριβώς γιατί “το κοίτασμα φαίνεται να εκτείνεται στο γειτνιάζων οικόπεδο 7” όπως τότε λέχθηκε επίσημα…

Βάλαμε πίεση;

Το ερώτημα που προκύπτει έντονα τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο της είδησης αυτής είναι πάρα πολύ απλό.

Γιατί; Γιατί οι εταιρείες να λάβουν τέτοια απόφαση – να τρυπήσουν δηλαδή κάπου αλλού και όχι στο 7 που σήμερα τρυπά η Τουρκία – παρά του ότι περίμεναν με αγωνία να τους αδειοδοτηθεί το εν λόγω τεμάχιο.

Συγκλίνουσες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες από επίσημα χείλη (κάτι που προφανώς είναι μη ρεαλιστικό) πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία βλέποντας τα πράγματα στο Κυπριακό να κινούνται – έστω αργά – δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και με τον τρόπο της έχει περάσει το μήνυμα σε Γάλλους και Ιταλούς, ότι μπορεί το εν λόγω θαλασσοτεμάχιο να περιμένει. Από την άλλη δεν μπορεί να διαγραφεί από την εξίσωση η “τότε περιέργη” (σήμερα όχι και τόσο) δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της ΕΝΙ ότι εκεί που κυκλοφορούν πολεμικά πλοία δεν κάνει γεωτρήσεις.

Ετοιμάζουν πόλεμο εξηγήσεων…

Η πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων έχει σκορπίσει έντονο προβληματισμό ανάμεσα σε μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, μας έλεγαν συγκεκριμένες πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα και εφόσον επιβεβαιωθούν πλήρως οι πληροφορίες, ετοιμάζουν ένα κρεσέντο επιθέσεων με τις οποίες θα ζητούν εξηγήσεις για την πασιφανή, μας έλεγαν χαρακτηριστικά, οσφυοκαμψία του Προεδρικού.