Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τη μείωση συντάξεων

Τη πρόταση της κυβέρνησης  να μειώσει τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα, απέρριψε το Συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας, προκαλώντας ανησυχία στη Λισαβόνα σχετικά με τις προσπάθειες για μείωση των δαπανών πριν από την προγραμματισμένη έξοδό της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2014.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή είναι “αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την Αρχή της εμπιστοσύνης” και δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να στερηθούν τις οικονομίες τους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι οικονομολόγοι βλέπουν αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για έξοδο από το πακέτο διάσωσης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλους τρόπους για την εξοικονόμηση χρημάτων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Από τις περικοπές στις συντάξεις θα αποταμιεύονταν περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, μία διαφορετική σειρά μέτρων για περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα μπορούσε επίσης να αμφισβητηθεί από το ίδιο δικαστήριο, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν είχε ετοιμάσει νέα φορολογικά μέτρα για την περίπτωση απόρριψης της πρότασης από το δικαστήριο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στη φορολογία ως εναλλακτική λύση.