Πολύ κοντά σε συμφωνία με τρόικα για τα ”κόκκινα” δάνεια

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρόντων και των Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου, για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δήλωσε, «Χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επεξεργαστεί δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και παράλληλα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου είναι ήδη έτοιμο το αρχικό σχέδιο το οποίο και θα δοθεί στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες ώστε να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση.«Στόχος μας είναι ναι υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στις γενικές κατευθύνσεις ώστε να προχωρήσουμε στην σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που κυριάρχησαν στην ατζέντα της συνάντησης με την τρόικα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα υπάρξει συμφωνία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι αυτή είναι πολύ κοντά.

Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία έχουν συναντηθεί ήδη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες θα ξανασυναντηθούν εκ νέου σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για το ίδιο ζήτημα τις προσεχείς ημέρες. Κομβικό σημείο πάντως στην τελική απόφαση είναι η επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση στα δημοσιονομικά. Μέχρι στιγμής το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν έχει αποστείλει το σύνολο των στοιχείων που έχουν ζητηθεί από την τρόικα κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών.

Εκτός από το των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στη δίωρη συνάντηση τρόικας και υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν εμφανίστηκαν θετικοί.

Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο . Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ακόμη τεχνικές εκκρεμότητες προκειμένου να ξεκινήσει η ροη των χρημάτων στην αγορά. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και με βάζει το ΓΛΚ θα πρέπει να φορολογηθούν κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος. Για τον λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο ώστε το Ταμείο να ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος του μήν