Πολύ καλό το επιτόκιο των 2,5% για το κυπριακό δάνειο, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Το επιτόκιο των δανείων που ζητά η Κύπρος υπολογίζεται να «κάτσει» γύρω στο 2,5%, δήλωσε ο υπουργός  Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου του 2013.Ως «πάρα πολύ καλό» χαρακτήρισε το επιτόκιο,  ο υπουργός, εκτιμώντας πάντως ότι η επικείμενη συζήτηση στο Eurogroup , στις 3 Δεκεμβρίου, για την έγκριση του μνημονίου «θα είναι τόσο δύσκολη όσο και η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την Τρόικα για να φθάσουμε μέχρι εδώ».

Για να ξεπεραστούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, είπε ο κ. Σιαρλή, πρέπει κάποια από τα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μέτρα συμφωνηθέντα με την τρόικα, να εισαχθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή και να ψηφισθούν, ώστε να μην υπάρξουν «αρνητικά επιχειρήματα» από τους ευρωπαίους εταίρους. «Δεν είναι εύκολη η διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο Eurogroup και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη (όταν οδηγηθεί το κυπριακό μνημόνιο συναντίληψης) σε κάποια κοινοβούλια της Ευρωζώνης τα οποία έχουν κάποιες εντυπώσεις για την Κύπρο που πρέπει να αποβάλουμε», επισήμανε ο κ. Σιαρλή, ο οποίος παρουσίαζε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2013-2016.

Η επόμενη συζήτηση για την Κύπρο θα γίνει στις 12-13 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει συζήτηση του κυπριακού μνημονίου στα εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την όλη διαδικασία να διαρκεί γύρω στις έξι εβδομάδες.