Πολυκατάστημα «Ο Ακάμας» …

Του Γιώργου Περδίκη*

Διαβάζω στην εφημερίδα τις πρόνοιες του υπό διαμόρφωση τοπικού σχεδίου για τον Ακάμα και σηκώνονται οι γκρίζες τρίχες της κεφαλής μου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα- και εξ όσων προκύπτει από την γνωμάτευση της «Περιβαλλοντικής Αρχής» (δηλαδή ουσιαστικά το κρατικό Τμήμα Περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος γιατί έχουμε μια κυβέρνηση με αγάπη και στοργή στο περιβάλλον)- το τοπικό σχέδιο για τη Χερσόνησο του Ακάμα θα επιτρέπει τις πιο τις κάτω  αναπτύξεις : οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, χώροι λιανικού εμπορίου, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές εστίασης και  διαμονής (επισκέψιμα αγροκτήματα) σε ζώνη Γα2 και υπεραγορές, πολυκαταστήματα, πρατήρια πετρελαιοειδών, υποδομές αναψυχής οχληρής μορφής  και μεμονωμένες κατοικίες σε ζώνη Γα4.

Περιλαμβάνονται επίσης επέκταση οικιστικών ζωνών (σε ζώνες Κα) σε όλες τις κοινότητες δίπλα από περιοχές προστασίας της Φύσης, λατομική ζώνη και τουριστική ζώνη δίπλα από τη παραλία ωοτοκίας των χελώνων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ΕΤΕΚ και τώρα η ίδια η κρατική «Περιβαλλοντική Αρχή» ορθά επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι πρόνοιες του τοπικού σχεδίου επιτρέπουν την εκτέλεση έργων που θα επιφέρουν σημαντική όχληση στα υπό Ευρωπαϊκή προστασία είδη της χλωρίδας και της πανίδας, τόσο στο στάδιο της υλοποίησης όσο και στο στάδιο της λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνός πρόκλησης σκόνης και θορύβου. Δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για απώλεια οικοτόπων εντός των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστασίας της Φύσης (Νατούρα 2000). Θα επηρεαστούν ενδεχομένως και περιοχές τροφοληψίας και φωλεοποίησης της πτηνοπανίδας. Κάποιες αναπτύξεις θα είναι ορατές από την ακτή αναπαραγωγής των χελωνών και ο νυκτερινός τους φωτισμός μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την φωλεοποίηση. Από άποψη προστασίας του τοπίου ορισμένες από αυτές τις κατασκευές θα «μολύνουν» αισθητικά το περιβάλλον.

Η ανθρώπινη παρουσία αναμένεται να αυξηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας αφού θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση ακόμα και εντός των περιοχών προστασίας της Φύσης.

Να είμαστε ευτυχείς που δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση πολυόροφων πύργων όπως αυτούς που στολίζουν σήμερα τη Λεμεσό και Λευκωσία.

Εξάλλου με τόσες ευκαιρίες ανάπτυξης – ένα πολυκατάστημα ευκαιριών για προσωπικό κέρδος- το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς της ανάπτυξης γης αναμένεται να είναι τεράστιο αφού κάποιες από αυτές τις «αναπτύξεις» μπορούν να πλασαριστούν ως «πράσινες» για να τσιμπήσουν και καμιά ευρωπαϊκή επιχορήγηση από το πολυδιαφημιζόμενο «Σχέδιο Ανάκαμψης». Η γη βέβαια γρήγορα θα αλλάξει χέρια -για να μην ακούω παραμύθια περί φτωχών κατοίκων- και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ως τραγωδία κι αυτή τη φορά.

Καθώς πλησιάζω τα εξήντα μου, πραγματικά διερωτώμαι αν άξιζε τόσος αγώνας- τρεις φορές σύλληψη και διανυκτέρευση στα αστυνομικά κρατητήρια, απειλές, πραγματική σωματική βλάβη, ζημιές και φθορά στην περιουσία μου -και απώλεια εισοδήματος σε εκατοντάδες ώρες ζωής που ανάλωσα (εγώ και η οικογένεια μου) στον αγώνα για τον τερματισμό των Βρετανικών στρατιωτικών γυμνασίων στον Ακάμα και στη ματαίωση των  σχεδίων 2-3 μεγαλοεπιχειρηματιών που ήθελαν να κτίσουν ένα «περιβαλλοντικό resort» στον Ακάμα.

Για ποιο λόγο τόσοι αγώνες, μόχθος και απώλειες;

Για το πολυκατάστημα «ο Ακάμας»;

*Τέως βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών