Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία μετά τις εκλογές

Μπροστά σε ένα μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιταλία μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων καθώς κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν είναι ικανός να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η νίκη ανήκει στην κεντροαριστερά του Μπερσάνι, ο οποίος κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Εν τω μεταξύ έκπληξη προκαλούν τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που απέσπασε το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο.

Ο Μπερσάνι ανακοινώνοντας χθες την εκλογική του νίκη σημείωσε ότι η κατάσταση για την Ιταλία είναι ευαίσθητη.  Την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος του ανέφεραν πως θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που φαντάζει δύσκολο, καθώς ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: η κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι απέσπασε την πλειοψηφία στη βουλή με ποσοστό 29,5% και 340 έδρες.

Η κεντροδεξιά του Σίβλιο Μπερλουσκόνι ποσοστό 29,1% και 124 έδρες, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του  Μπέπε Γκρίλο ποσοστό 25,5% και 108 έδρες, ενώ το κόμμα του Μάριο Μόντι 10,5% και 45 έδρες.

Στη Γερουσία ο συνασπισμός του Μπερσάνι απέσπασε 31,6%, η συμμαχία του Μπερλουσκόνι 30,7%, το κίνημα του Γκρίλο 23,8% και το κόμμα του Μόντι 9,1%