Πολιτικός και κοινωνικός αναβρασμός λόγω της επίσκεψης Μέρκελ

Μπαράζ συσκέψεων θα έχει απο σήμερα νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης του για την αυριανή επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ, ενώ το oικονομικό επιτελείο έχει ήδη μεταβεί στο Λουξεμβούργο για τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup. 

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στη δημόσια στήριξη της Έλλάδας απο την Γερμανίδα Καγκελάριο και επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στην επίσκεψη αυτή. Ωστόσο, τα χθεσινοβραδινά μηνύματα Σόιμπλε για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη στάση που θα κρατήσει η κ. Μέρκελ κατα την επίσκεψή της.

Στο Μαξίμου, πάντως, διενεργούνται πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε ο πρωθυπουργός να είναι έτοιμος να παρουσιάσει με ακρίβεια την κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προσδωκόντας την στήριξη της Καγκελαρίου στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ώστε η Ελλάδα να λάβει την δόση των 31,5 δις ευρώ, αφού βέβαια προηγουμένως εξασφαλίσει μια θετική έκθεση απο την τρόικα.

Ωστόσο, οι προετοιμασίες του Μαξίμου στοχεύουν και στις απο καιρό εγνωσμένες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται και απο την πολύμηνη παρουσία στην Ελλάδα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιόακιμ Φούχτελ, αλλά και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ. Το ενδιαφέρον της Γερμανίας εστιάζεται σε επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και στο Ελληνικό, ενώ δείχνει την προτίμησή της για την ΕΛΒΟ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Φρούριο η Αθήνα την Τρίτη

Εν τω μεταξύ, σε φρούριο θα μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας αύριο Τρίτη. Σε όλο το κέντρο θα περιπολούν από αέρος τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας θα βρίσκονται 5 οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση. Παράλληλα, θα τοποθετηθεί ο γνωστός σιδερένιος φράχτης κοντά στην γερμανική πρεσβεία, αλλα και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των Δ. Αβραμόπουλου, Π. Παναγιωτόπουλου, Ν. Δένδια, συζητήθηκαν όλες οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας 12 με 3 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, το μεσημέρι της Τρίτης.