Πολιτικούς κρατούμενους χρησιμοποιούσε η σουηδική IKEA τη δεκαετία του ΄80

Πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι από την πρώην Ανατολική Γερμανία, συμμετείχαν εν μέρει στην παραγωγή επίπλων για λογαριασμό της σουηδικής εταιρείας  Ikea, τη δεκαετία του 1980. Οι υπεύθυνοι του σουηδικού κολοσσού το παραδέχτηκαν σήμερα και ζήτησαν… συγνώμη.

Η δημοσιοποίηση του ιστορικού αυτού γεγονότος, γίνεται στην έκθεση πραγματογνωμόνων της εταιρείας Ernst & Young, μετά από εντολή της σημερινής διοίκησης της Ikea, που παρήγγειλε τη μελέτη αφότου πρώην κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. “Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά”, εξήγησε ο σουηδικός όμιλος και η Ζανέτ Σκέλμοσε, εκ των εκπροσώπων της εταιρείας, ζήτησε δημοσίως συγνώμη για την πρακτική που ακολουθήθηκε.