Πολιτικές αντιδράσεις απο την υποβάθμιση της S&P

Πολιτική τρικυμία προκάλεσε η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας  στην κατηγορία «σκουπίδια» από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s, ο οποίος μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβάθμιση σε
περίπτωση που κλιμακωθούν οι εξωτερικές και δημοσιονομικές πιέσεις χρηματοδότησης για την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε, ότι «η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα επεσήμανε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, μακριά από επικοινωνιακά ή άλλα παιχνίδια. Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε τη νέα υποβάθμιση ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, κατηγορώντας, παράλληλα το ΔΗΣΥ ότι εκμεταλλεύεται την εξέλιξη αυτή για να διαστρεβλώσει την ουσία, καθώς ο διεθνής οίκος, τόνισε, επαναλαμβάνει ότι αιτία της νέας υποβάθμισης είναι η κρίση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Για πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτος Φωτίου. Επικαλέσθηκε την ανακοίνωση της Standard&Poor’s, στην οποία αναφέρεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει επιδεινωθεί λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν έχει  ακόμα διαπραγματευθεί  ένα πακέτο στήριξης.

Η αναφορά του διεθνούς οίκου στην πιθανότητα το κυπριακό χρέος να μην είναι βιώσιμο, αναδεικνύει δραματικά της εξαιρετικά κρίσιμες ώρες της κυπριακής οικονομίας, υποστήριξε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Να αποφευχθεί στην Κύπρο η επανάληψη πλήρως αποτυχημένων συνταγών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες ,έστειλε μήνυμα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.