Πολιτικά τα κριτήρια Δημητριάδη, λέει ο Προδρόμου

«Ο Διοικητής ενεργούσε, με πολιτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια κεντρικού τραπεζίτη. Επεδίωξε ή επέτρεψε να μεταφερθεί το επείγον πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Αναλύοντας το σκεπτικό του ο κ. Προδρόμου αναφέρει:

«Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μας είπε χτες ότι «η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε «στον αναπνευστήρα» για εννέα μήνες, γιατί έπρεπε να κρατηθεί μέχρι να γίνουν οι εκλογές.  «Το  ELA της Λαϊκής, είπε, έφτασε το 60% του ΑΕΠ της χώρας μας. Δεν ήταν κάτι ευχάριστο, αλλά έπρεπε να την κρατήσουμε. Επιβαλλόταν να την κρατήσουμε για να γίνουν οι εκλογές, να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση…».

Ο Διοικητής ενεργούσε, δηλαδή, με πολιτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια κεντρικού τραπεζίτη. Επεδίωξε ή επέτρεψε να μεταφερθεί το επείγον πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση.  Εξάλλου, από το καλοκαίρι κρατούσε στα χέρια του το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους μας, στην πρώτη σελίδα του οποίου γράφει καθαρά τι έπρεπε να γίνει με τις τράπεζες.

Αντ’ αυτού άφησαν να διαρρεύσει χρόνος και ζημιά δισεκατομμυρίων  για το σύστημα και τη χώρα. Ακόμα και σήμερα, ο Διοικητής της Κεντρικής έχει απόψεις και τηρεί μια στάση που αντιστρατεύεται την προσπάθεια διάσωσης. Δεν μπορεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να συμπεριφέρεται πρώτα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  και μετά ως εκπρόσωπος της Κύπρου. Εάν είναι μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι μόνο και μόνο επειδή είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ο νόμος που καλείται να εφαρμόσει σήμερα έγινε  και μιλά στο όνομα της δημόσιας ωφέλειας και του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό περιμέναμε να πράξει».