Ποιος ελέγχει το τι έρχεται από τα κατεχόμενα;

Πριν από μερικές εβδομάδες, αρκετά ΜΜΕ είχαν αναφέρει  ότι μεγάλες ποσότητες από τυριά και χαλούμια έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν είναι μόνο χαλούμια και τυριά που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, που με αυτά σίγουρα κάποιοι τώρα το Πάσχα έφτιαξαν και τις φλαούνες τους, αλλά εδώ και αρκετό καιρό έρχονται μεγάλες ποσότητες από φθαρτά, πατάτες και άλλα είδη τα οποία αγοράζονται στις λαχαναγορές χωρίς καν να γνωρίζουν πολλές φορές οι καταναλωτές την προέλευση τους.

Ποιά αρμόδια αρχή ελέγχει τη ποιότητα όλων αυτών των φθαρτών  που έρχονται από τα κατεχόμενα; Ποιος ξέρει τι φυτοφάρμακα χρησιμοποιούν; Γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθ. 866/2004 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2004 και ορίζει τους όρους εφαρμογής των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών διαμέσου της γραμμής, απαγορεύεται η μεταφορά ζωικών προϊόντων διαμέσου της πράσινης γραμμής.

Επίσης ο κανονισμός προβλέπει ότι οι Τ/κ θα μπορούν να τα εμπορεύονται στις ελεύθερες περιοχές υπό την προϋπόθεση ότι θα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα κατεχόμενα ή θα έχει πραγματοποιηθεί εκεί το τελευταίο σημαντικό και οικονομικά δικαιολογημένο στάδιο της επεξεργασίας τους.

Κάτι το οποίο δεν γίνεται αφού πολλά προιόντα τα φέρνουν από τη τουρκία, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή λόγω της ανυπαρξίας ελέγχων.

Επίσης τίθεται και θέμα “αθέμιτου ανταγωνισμού” αφού τα προιόντα αυτά είναι πολύ φθηνότερα με αποτέλεσαμ οι δικοί μας παραγωγοί να ζημιώνουν αφού οι περισσότεροι τα “βαφτίζουν κυπριακά” με απώτερο σκοπό το κέρδος.

Πρέπει οπωσδήποτε να μπουν κάποιοι φραγμοί γιατί το όλο θέμα έχει ξεφύγει τελείως.