Ποιος ήταν ο ήρωας πιλότος – 3ήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

 Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 προσέκρουσε στη θάλασσα. Γεννήθηκε το 1984 και ήταν πατέρας και σύζυγος.  Τον θάνατο του πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5 ανακοίνωσε και επίσημα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Η καταγωγή του είναι από την περιοχή της Καρδίτσας και συγκεκριμένα το χωριό Μορφοβούνι ενώ υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης Τανάγρας στην 331 μοίρα. Είχε πάει στο νησί πριν από το Πάσχα σε αποστολή ετοιμότητας. Ήταν 34 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών.

Τις ημέρες της Ανάστασης ο Γιώργος Μπαλταδώρος βρισκόταν στη Σκύρο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους πιλότους από την Τανάγρα λόγω των έκτακτων μέτρων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εξαιτίας της έντονης κινητικότητας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει για τελευταία φορά με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, λίγες ώρες πριν απογειωθεί για επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. «Σε αγαπάμε, να προσέχεις και ο Θεός μαζί σου» ήταν οι τελευταίες κουβέντες που άκουσε στο τηλέφωνο από τη σύζυγό του, η οποία περίμενε σε λίγες ημέρες να τον έβλεπε και πάλι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή της πτώσης έχουν βρεθεί συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως δυστυχώς ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός.

Ο άτυχος σμηναγός είχε 940 ώρες πτήσης, ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν καινούργιο και είχε «γράψει» μόλις 800 ώρες πτήσης.

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

“Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.