Ποιον σκότωσε το Κτήμα Μακένζι;

Στο χωριό μας, την Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας, είναι καταγεγραμμένη με πάσαν ακρίβεια η αύξηση των περιστατικών καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν γραπτές διαγνώσεις και πολλά πιστοποιητικά θανάτων. Μακάβριο ναι. Αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να ψηλώσω τη φωνή μου για να φτάσει ίσα με τον ντόρο που γίνεται για το Κτήμα Μακένζι στη Λάρνακα.

Ακόμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κινδυνεύει με φυλάκιση για παρακοή διατάγματος δικαστηρίου, εάν δεν κατεδαφιστεί το Κτήμα Μακένζι, το οποίο ως οικόπεδο ανήκει σε τουρκοκύπριο. Πώς μπορούμε εμείς στην Κάτω Μονή, να πείσουμε τους βουλευτές να φωνάξουν υπέρ της ζωής μας, τόσο δυνατά όσο φώναξαν για το οικόπεδο του Κτήμα Μακένζι;

Πεθαίνουμε κυρίες και κύριοι, αλλά περνάτε από την Κάτω Μονή και την Ορούντα, υπόσχεστε και μετά μας ξεχνάτε. Παράνομα χοιροστάσια, παράνομοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί αλλά εδώ τίποτα δεν κατεδαφίζεται. Και ας εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα του χωριού μας το τοξικό αέριο υδρόθειο από εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από απόβλητα. Το υδρόθειο είναι τοξική και δηλητηριώδης ουσία την οποία αναπνέουν οι κάτοικοι της κοινότητας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η κοινότητα να ζει σε κλοιό που προκαλεί σοβαρή οχληρία. Το μαρτυρούν μετρήσεις από το 2014, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Υπουργείου Εργασίας.

Και ας υπάρχει καταδίκη του δικαστηρίου για παρακοή διατάγματός του από τους ιδιοκτήτες του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού από το 2014.

Και ας βρέθηκαν άλλη μια φορά ένοχοι τον Μάρτιο του 2017 (24 Μαρτίου, 2017) για παράνομες κατασκευές στην Κάτω Μονή (Αρ. Υπόθεσης: 18823/13). Πού είναι αλήθεια η αδιάβλητη Δικαιοσύνη;

Πώς γίνεται να βρέθηκαν ένοχοι τον Μάρτιο του 2017 και να μην επιβλήθηκε ποινή ακόμα: «για συνολικά 18 κατηγορίες για παραβάσεις του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, Κεφ.96. Τα δε αδικήματα που αποδίδονται στους Κατηγορουμένους συνίστανται σε κατ΄ ισχυρισμό ανέγερση οικοδομής χωρίς άδεια, σε ανοχή ανέγερσης οικοδομής χωρίς άδεια κατά παράβαση του άρθρου 3 του Κεφ. 96, καθώς επίσης σε κατοχή οικοδομής χωρίς πιστοποιητικό έγκρισης και χρήση οικοδομής χωρίς πιστοποιητικό έγκρισης κατά παράβαση του άρθρου 10 του Κεφ.96».

Μας πνίγει και το άδικο και τα απόβλητα, υγρά και αέρια. Και η ζωή μας δεν έχει καμιά ποιότητα. Μόνο βρωμιά και δυσωδία.

Έχουμε περιουσίες, να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας αλλά κανένα από αυτά δεν θέλει να ζήσει στην Κάτω Μονή.

Δυστυχώς η χώρα της διαφάνειας, της ισότητας των πολιτών και της δικαιοσύνης τα υποχρεώνει να φύγουν για να ζήσουν μακριά. Μακριά από συμφέροντα που μετατρέπουν κάποιους σε εκατομμυριούχους και κάποιους άλλους σε ξενιτεμένους.

Απόστολος Κρασίτης

Μηχανικός Περιβάλλοντος