Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του 13ου μισθού

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε σήμερα ότι με βάση τη νομοθεσία η μη καταβολή του 13ου μισθού, ο οποίος αποτελεί μέρος του μισθού των εργαζομένων, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας και ερωτηθείσα σε σχέση με το θέμα της μη καταβολής του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η Υπουργός Εργασίας είπε ότι για το θέμα υπάρχει νομοθεσία και πρόσθεσε ότι ο 13ος μισθός είναι μέρος του μισθού του υπαλλήλου και με βάση τη νομοθεσία πρέπει να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων.

«Αν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία του εργαζόμενου και του εργοδότη, διότι εξαρτάται αν υπάρχει συμφωνία ή όχι ώστε να μην καταβληθεί ο 13ος με βάση τη νομοθεσία υπάρχει και αστική διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος από τον εργαζόμενο, αλλά είναι και ποινικό αδίκημα με βάση τη νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο λόγος που έχουν προτείνει και έχει ληφθεί απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης διετούς διάρκειας, “ήταν ακριβώς για όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα να μπορέσουμε να τα συμφωνήσουμε μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο για να μην υπάρχουν προβλήματα”.

«Η εισήγηση μας για κοινωνικό διάλογο μέσα στα πλαίσια του εργατικού συμβουλευτικού σώματος ήταν να καταρτίσουμε ένα έκτακτο σχέδιο διετούς διάρκειας για αντιμετώπιση όλων αυτών των εργασιακών θεμάτων που ταλανίζουν σήμερα τον τόπο μας. Πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να ξέρουν τα δικαιώματα τους και να μπορούν να τα διεκδικούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος, η Υπουργός Εργασίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι μέσα στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα έχουν τεθεί αυτά τα θέματα.

«Αρχίσαμε μετά από συμφωνία όλων για κάποια θέματα και αρχίσαμε το διάλογο, αλλά ναι θα πρέπει να συζητηθεί και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα τα οποία δεν διέπονται από συλλογικές συμβάσεις. Δεν μιλούμε για να μειώσουμε δικαιώματα των εργαζομένων. Η συζήτηση πρέπει να γίνει μέσα σε αυτά τα πλαίσια για όλα τα εργασιακά θέματα τα οποία δεν διέπονται από συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να δούμε πως τα διασφαλίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι υπάρχει νομοθεσία για την καταβολή του 13ου μισθού, και πως είναι παράνομη η μη καταβολή του και κάλεσε όλους τους εργοδότες να καταβάλουν τον 13ο μισθό στους εργαζομένους τους τηρώντας τη σχετική νομοθεσία.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο εργοδότης να καταβάλει τον 13ο μισθό εκεί και όπου απαιτηθεί και με το 2014 να απολύσει τον εργαζόμενο.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι ο 13ος μισθός αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και πως ως εκ τούτου θα πρέπει και να προστατευτεί αυτό το δικαίωμα αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να προστατευτούν σε περίπτωση που η απαίτηση τους για καταβολή του 13ου μισθού τους οδηγήσει σε πιθανή απόλυση. “Θα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους ενδεχομένως και μέσω νομοθετικής ρύθμισης” πρόσθεσε.

Check Also

Κ.Ε. σε ΑΚΕΛ: Είναι καλά γνωστό ποιος περιφρόνησε τους πολίτες και κατέληξαν στη φτώχεια

Κ.Ε. σε ΑΚΕΛ: Είναι καλά γνωστό ποιος περιφρόνησε τους πολίτες και κατέληξαν στη φτώχεια Είναι …

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του Αβέρωφ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του Αβέρωφ Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 12 …