Ποιες λοιμώξεις προκαλούν πόνο στη πλάτη

Συνήθως ο πόνος στη πλάτη συνδέεται με τους μύες, τη δισκοκήλη, την οστεοαρθρίτιδα, την οστεοπόρωση και την κακή στάση του σώματος. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές αιτίες του πόνου στην πλάτη, που δεν είναι μυοσκελετικές, όπως είναι οι λοιμώξεις.

Κάθε πόνος στην πλάτη που δεν περνάει μέσα σε λίγες ημέρες, δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, εξελίσσεται, ή συνδέεται με άλλα συμπτώματα θα πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό.

Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, που είναι επίσης γνωστή ως λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, είναι μια λοίμωξη στην εσωτερική επένδυση της καρδιάς, που ονομάζεται ενδοκάρδιο, καθώς και στις βαλβίδες της καρδιάς. Αυτή η μόλυνση είναι σπάνια σε άτομα με φυσιολογική καρδιά, αλλά είναι μια πολύ πραγματική ανησυχία για όποιον έχει κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες ή καρδιακό ιστό. Τα βακτήρια που καταφέρνουν να εισέλθουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον κατεστραμμένο ιστό της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στην καρδιά. Η γρήγορη διάγνωση και θεραπεία είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1977 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά μυοσκελετικά συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην πλάτη.

Μηνιγγίτιδα

Οι μήνιγγες είναι μεμβρανώδη περιβλήματα που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγίτιδα είναι πάθηση που συμπεριλαμβάνει τη φλεγμονή αυτών των μεμβρανών. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από έναν ιό ή από βακτήρια, με την βακτηριακή μηνιγγίτιδα να αποτελεί πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, νωτιαία δυσκαμψία, ναυτία, έμετο, ακόμη και πόνος στην πλάτη, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί η μηνιγγίτιδα σωστά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη θεραπεία. Για βακτηριακή μηνιγγίτιδα, τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματική θεραπεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Φυματίωση

Η φυματίωση είναι μία λοίμωξη που μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματoς, αλλά συνήθως χτυπά στους πνεύμονες. Μόλις η λοίμωξη εγκατασταθεί στους πνεύμονες προκαλεί επίμονο βήχα που διαρκεί για πολλές εβδομάδες και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα ο ασθενής έχει απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο, απώλεια όρεξης, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση και πυρετό.

Ολες οι μορφές της φυματίωσης είναι ιάσιμες, χωρίς μόνιμα αποτελέσματα, αν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Μόνο η φυματίωση των πνευμόνων και του φάρυγγα είναι δυνητικά μολυσματικές. Μια λοίμωξη φυματίωσης μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη.

Ουρολοιμώξεις

Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει δομές όπως τα νεφρά, την κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος έχει σκοπό να εξαλείψει τα απόβλητα. Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι η πιο συχνή λοίμωξη στο ανθρώπινο σώμα. Οταν η λοίμωξη φτάσει στα νεφρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, επώδυνη ούρηση, αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης, ένα αίσθημα πληρότητας, ένα γενικό αίσθημα αδυναμίας, ναυτία και έμετο και φυσικά πόνο στην πλάτη.