Ποιες είναι οι τροφές που δεν γνωρίζουμε ότι μας “σκοτώνουν”

Υπάρχουν τροφές οι οποίες κρύβουν μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας, ειδκότερα εάν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα έτοιμα τρόφιμα γενικότερα δεν είναι τα καλύτερα για την υγεία μας. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται τα ντόνατς, οι τηγανητές πατάτες, τα chicken nuggets και άλλα παρόμοια προτηγανισμένα ή προπαρασκευασμένα φαγητά, τα οποία όχι μόνο απειλούν τη σιλουέτα μας, αλλά εμποτίζουν τον οργανισμό μας με τοξικές χημικές ουσίες, που μας βάζουν σε κίνδυνο για την πρόκληση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, αλλά και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Δείτε τους κινδύνους που κρύβουν δημοφιλέστατα τρόφιμα, τα οποία –οι περισσότεροι από εμάς– καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας προκαλέσουν πολλές σοβαρές θανατηφόρες ασθένειες:

Αλλαντικά

Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στα αλλαντικά λένε ότι αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για τον οργανισμό, κάτι που δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς τα υψηλά επίπεδα αλατιού, συντηρητικών και πρόσθετων, τα οποία προσδίδουν ρόδινη απόχρωση σε αλλαντικά –όπως είναι το ζαμπόν, το σαλάμι, και η μορταδέλα. Οι ενήλικες που καταναλώνουν συχνά αλλαντικά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Ενώ μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αλλαντικά, όταν καταναλώνονται από παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν μαθησιακά προβλήματα και διαταραχές συμπεριφοράς.

Αν θέλετε κρέας για σάντουιτς, είναι προτιμότερο να το αγοράζετε κατ ‘ευθείαν από το χασάπη σας και να του ζητάτε να σας το κόψει σε φέτες. Σίγουρα το κρέας αυτό δεν έχει την ίδια διάρκεια ζωής με τα συσκευασμένα κρέατα, αλλά θα περιέχει πολύ λιγότερα επιβλαβή συντηρητικά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε στήθος κοτόπουλου, να το κόψτε σε λεπτές λωρίδες και να το βράσετε, ώστε να το χρησιμοποιείτε στα σάντουιτς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Επεξεργασμένo άσπρο αλεύρι

Πάνω κάτω όλοι έχουμε μια ιδέα για το γεγονός ότι το λευκό αλεύρι έχει αποδειχθεί πως είναι ανθυγιεινό, αφού οι διατροφολόγοι και οι γιατροί μας προτρέπουν να τρώμε ολικής αλέσεως.

Ο ένας λόγος είναι πως η διαδικασία της λεύκανσης των σιτηρών με φυσικό τρόπο είναι πολύ αργή για τους μύλους σήμερα, αλλά τη λύση μπορεί να δώσει ο ψεκασμός με αέριο χλώριο που δίνει γρήγορα πλούσια λευκή εμφάνιση. Όμως, το χλώριο κάθε άλλο παρά υγιεινό είναι.

Επίσης, το λευκό αλεύρι έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που αυξάνει γρήγορα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης, που μπορεί να είναι μια άμεση αιτία διαβήτη, ενώ εκτός αυτού πιστεύεται ότι εξαπλώνει τα καρκινικά κύτταρα «ταΐζοντας» απευθείας τα κύτταρα.

 Καπνιστό κρέας

Ο προφανής λόγος που τα καπνιστά κρέατα είναι ανθυγιεινά για τον οργανισμό μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι απορροφούν τον καπνό, με τη μορφή πίσσας, της ίδιας καρκινογόνου ουσίας που προκαλεί το θάνατο στους καπνιστές.

Αυτός ο τύπος τροφών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και τα ποσοστά του κινδύνου του καρκίνου του στομάχου.

Τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου είναι πολύ μεγαλύτερα σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά είδη τροφίμων που είναι ιδιαίτερα αλατισμένα ή καπνιστά.

Μαργαρίνη

Δεν υπάρχει κανένας πλέον που δεν μην ξέρει για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα τρανς λιπαρά (κορεσμένα υδρογονωμένα έλαια). Σίγουρα, απ’ όπου και αν προέρχονται κι όσο κι αν είναι φυτικής προέλευσης έλαια, είναι τόσο πολύ επεξεργασμένα ώστε οι διατροφολόγοι κατατάσσουν τη μαργαρίνη στις χειρότερες τροφές. Ο λόγος είναι ότι τα τρανς λιπαρά αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο κακής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έτσι, ξεχάστε τη μαργαρίνη από την επάλειψη του σάντουιτς ή το μαγείρεμα και προτιμήστε πουρέ αβοκάντο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πολύ ωραία γεύση δίνει, επίσης, να πασπαλίζετε το φρυγανισμένο ψωμί ή την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Ο λόγος που οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν αποκτήσει τέτοια δημοτικότητα είναι επειδή οι άνθρωποι είτε προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη είτε είναι διαβητικοί και πρέπει να παίρνουν υποκατάστατα ζάχαρης. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί και να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αναστέλλουν επίσης την ικανότητα του σώματος να παρακολουθεί την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων και κάνουν το σώμα να επιθυμεί κάτι ακόμα πιο γλυκό.

Κονσερβοποιημένες ντομάτες
Οι κονσέρβες σε γενικές γραμμές βλάπτουν. Η επένδυση σε όλα σχεδόν τα κονσερβοκούτια γίνεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη-Α ή BPA. Αυτή η χημική ουσία είναι ασύμβατη με τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του.

Ο λόγος που ειδικά οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπαίνουν στο στόχαστρο είναι το γεγονός ότι είναι έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή της ΒΡΑ που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού πάνω στις ντομάτες, κάνοντας δυνητικά επιβλαβή όλα τα φαγητά που έχετε φτιάξει με τις κονσερβοποιημένες ντομάτες.

Ψάρια ιχθυοτροφείου

Πολλοί άνθρωποι που είναι μανιακοί με τον αθλητισμό και τη διατροφή θεωρούν το ψάρι ως το «ιερό δισκοπότηρο» της άπαχης πρωτεΐνης. Το ψάρι όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά περιέχει πολλά υγιεινά λίπη και έλαια που βοηθούν το μυαλό μας να τα βγάλει πέρα με τον καλύτερο τρόπο στην καθημερινότητα.

Τα ψάρια που μεγαλώνουν στα ιχθυοτροφεία, ωστόσο, περιέχουν τόσα πολλά χημικά, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα που μερικές φορές είναι να απορεί κανείς πώς αυτού του είδους η τροφή είναι «νόμιμο» να καταναλώνεται.

Στα ιχθυοτροφεία, επίσης, τα ψάρια είναι τόσο κοντά συσκευασμένα το ένα με το άλλο που περιέχουν έως και 30 φορές περισσότερες θαλάσσιες ψείρες από τα «ξαδέρφια» τους που ζουν στις ανοιχτές θάλασσες. Και σα να μην έφτανε αυτό, λόγω της αιχμαλωσίας τους τείνουν να περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα υγιή λίπη και έλαια από αυτά που κάνουν τα ψάρια τόσο ξεχωριστό είδος διατροφής.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι πρέπει, ενώ αντίθετα περιέχουν περισσότερο υδράργυρο, που είναι ένα ακόμα τοξικό για τον άνθρωπο στοιχείο που μπορεί να βρεθεί στα ψάρια.

Όλα τα γαλακτοκομικά

Εκτός από το γεγονός ότι το πλήρες γάλα στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχει πολλά κορεσμένα (κακά) λίπη, είναι επίσης βαρυφορτωμένο με ένα άλλο συστατικό, που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ βλαβερό για την υγεία. Πρόκειται για την αυξητική ορμόνη των βοοειδών (BGH). Αυτή η συνθετική ορμόνη έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο με σκοπό την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις αγελάδες.

Δυστυχώς, οι διατροφολόγοι λένε ότι η BGH έχει περάσει για τα καλά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του γάλακτος κι έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία: Ενοχοποιείται για την παιδική παχυσαρκία, ορισμένες μορφές καρκίνου, (όπως του μαστού, του εντέρου και του προστάτη), για τη χρόνια ημικρανία και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε το βιολογικό αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, που δεν περιέχει προσθετικές ορμόνες ή άλλα εναλλακτικού τύπου γάλατα, που δεν προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού κ.α., που υπάρχουν πλέον σχεδόν σε όλα τα σούπερ-μάρκετ.

Πατατάκια (chips)

Ερευνητές και γιατροί εκτιμούν ότι τα πατατάκια, καθώς και οι τηγανιτές πατάτες, αλλά και όλα τα άλλα τηγανιτά έτοιμα τρόφιμα, (όπως τα chicken nuggets και τα chicken wings) είναι υπεύθυνα για αρκετές χιλιάδες περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική. Έτσι την επόμενη φορά που θα υποκύψετε σε κάποια παρόμοια τραγανή λιπαρή ατασθαλία σκεφτείτε τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη και του ορθού. Ο αυξημένος κίνδυνος αυτών των ασθενειών προκαλείται από το ακρυλαμίδιο, καρκινογόνο ουσία που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τηγανίσματος.

Έτσι, αντί να αγοράζετε τηγανισμένα ή προ-τηγανισμένα τρόφιμα, επιλέξτε να τα ψήνετε στο σπίτι εσείς οι ίδιοι. Κάποιες ωραίες ιδέες είναι να κόψετε σε φέτες πατάτες, πράσα και καρότα να τα πασπαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο φυσικό αλάτι της θάλασσας (ή ίσως και άνηθο με σκόρδο, αν θέλετε) και να τα ψήσετε στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Αναψυκτικά

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά δεν είναι φιλικά προς τον οργανισμό σας: Δεν βοηθούν τη δίαιτά σας, καταστρέφουν τα δόντια σας, δεν βοηθούν την υγεία του δέρματος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Τέλος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις ορμόνες σας και κατ’ επέκταση ακόμα και την ίδια την ψυχολογική σας κατάσταση.

Κάθε ανθρακούχο αναψυκτικό που καταναλώνετε δεν έχει κανένα απολύτως θρεπτικό όφελος, εκτός κι αν θεωρείτε ότι είναι προς όφελός σας να καταναλώνετε περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού επεξεργασμένης βιομηχανικά ζάχαρης.

Τα αναψυκτικά περιέχουν, επίσης, σε μεγάλες δόσεις τεχνητές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, όπως το BVO (βρωμιούχο φυτικό έλαιο). Έτσι, καλύτερα την επόμενη φορά που θα διψάσετε για ένα ρόφημα να προτιμήσετε ανθρακούχο νερό και να προσθέστε μια φέτα (ή φυσικό χυμό) από λεμόνι ή λάιμ ή 100% φυσικό χυμό φρούτων.