Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στην κατάψυξη

Η κατάψυξη δεν διατηρεί πάντα αναλλοίωτα και φρέσκα όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές και τα χρήματα μας να έχουμε ξοδέψει άσκοπα και τις τροφές να πετάμε στο τέλος.

Σίγουρα τα κατεψυγμένα, είναι μία εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στην κατάψυξη.

Μαρούλια, αγγούρια, σέλερι, κρεμμύδια, γλυκές πιπεριές

Τα συγκεκριμένα πράσινα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών τροφών, καθώς μέσα σε λίγες μέρες χάνουν το αρχικό ζωντανό τους χρώμα, ενώ αλλοιώνεται η υφή και η γεύση τους. Ακόμα και όταν παραμένουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης δεν διατηρούνται φρέσκα.

Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι

Τι κάνουμε όταν μας περισσεύει η σάλτσα από τα ζυμαρικά μας; Η ιδέα να την «φυλάξουμε» στην κατάψυξη, για την επόμενη φορά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ακόμη περισσότερο η σκέψη να φτιάξουμε λίγη σάλτσα να υπάρχει σε ώρα ανάγκης, μάλλον δεν εξυπηρετεί σε κάτι. Μέσα στην κατάψυξη χάνεται και η κρεμώδης υφή της, αλλά και η γεύση της.

Αυγά

Επί της ουσίας τα αυγά επιτρέπεται να καταψύχονται, αλλά χωρίς το τσόφλι. Και αυτό γιατί όταν το νερό που περιέχουν παγώσει θα διασταλεί και τα τσόφλια θα σπάσουν, με αποτέλεσμα το αυγό να εκτεθεί σε μικρόβια.

Καφές

Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία της κατάψυξης θα ξεράνει τον καφέ, σε οποία μορφή και αν είναι. Αν θέλετε να τον διατηρήσετε φρέσκο, απλά αποθηκεύστε τον σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Κονσέρβες

Μπορείτε να καταψύξετε μόνο το περιεχόμενό της, αφού πρώτα το έχετε μεταφέρει σε αεροστεγή συσκευασία.

Κρέας που έχει αποψυχθεί

Όταν το κρέας αποψύχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αρχίζουν να αναπτύσσονται στην επιφάνειά του βακτήρια. Εάν, λοιπόν, ξεπαγώσει, μαγειρέψτε το και καταναλώστε το.

Φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού δεν μπαίνουν στην κατάψυξη, αφού, όταν αποψυχθούν, θα χάσουν το σχήμα και την υφή τους.

Μαλακά τυριά

Σε αντίθεση με τα σκληρά τυριά, τα μαλακά καταστρέφονται στην κατάψυξη.

Σάλτσες που περιέχουν άμυλο

Οι σάλτσες που είναι «δεμένες» με αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν θα επανέλθουν στην αρχική υφή τους αφού αποψυχθούν.

Ξαναζεσταμένα φαγητά

Εάν αποψύξατε φαγητό, αλλά δεν το καταναλώσατε αφού το ζεστάνατε, μην το καταψύξετε ξανά. Ο κίνδυνος να έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνοι μικροοργανισμοί είναι μεγάλος.

 Γλάσσο φτιαγμένο από ασπράδια αυγού, τούρτες με κρέμα

Αν επιχειρήσουμε να καταψύξουμε τα γλυκά μας εδέσματα, μάλλον θα απογοητευτούμε όταν έρθει η στιγμή να τα καταναλώσουμε. Τα επιδόρπιά μας θα έχουν πολτοποιηθεί, ενώ στην προσπάθεια μας να τα ξεπαγώσουμε, θα περάσει νερό μέσα στα συστατικά τους, τα οποία θα διαπιστώσουμε ότι τις περισσότερες φορές έχουν ήδη διασπαστεί.

Τα περισσότερα μπαχαρικά

Τα περισσότερα μπαχαρικά με τα οποία εμπλουτίζουμε τη γεύση του φαγητού μας δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά, όπως το πιπέρι, το γαρύφαλλο, το σκόρδο και μερικά διαδεδομένα βότανα, αποκτούν μια ακόμη εντονότερη και πιο πικρή γεύση. Οπότε μην περιμένετε να αποκτήσει το φαγητό σας πικάντικη γεύση, με «κατεψυγμένα» μπαχαρικά.