Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν τα χέρια μας;

Τα χέρια συχνά «αντανακλούν» παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων ή ακόμη και της καρδιάς.

Η συστηματική παρατήρηση της κατάστασης και της εμφάνισης των χεριών μας, μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις για το σύνολο της υγείας μας καθώς και μια πρόωρη διάγνωση.

Συγκρατήστε στο μυαλό σας, τα προειδοποιητικά σημάδια που φανερώνουν τα χε΄ρια σας και που μπορεί να αντιμετωπίζουμε χωρίς να το έχουμε καταλάβει.

Προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Εξάνθημα στην παλάμη ή στον καρπό

Τα μικρά κόκκινα σπυράκια ή οι φλύκταινες στο κατώτερο τμήμα του χεριού υποδεικνύουν συχνά αλλεργία στο νικέλιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ευαισθησία του δέρματος στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Πολλά είναι τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από νικέλιο και με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, από κοσμήματα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, μικρές ποσότητες του μετάλλου βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η σόγια και η βρόμη.

Πόνος σε αντίχειρα και δείκτη

Αν πονάτε συγχρόνως σε αντίχειρα και δείκτη, νιώθετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, μπορεί να υποφέρετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο συνοδεύεται από πρήξιμο στον καρπό, που πιέζει το νεύρο και αυτό προκαλεί αλυσιδωτά, μια σειρά ενοχλήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας αφορά εκείνους που εκτελούν μηχανικές και αυτοματοποιημένες κινήσεις με τα χέρια τους. Για παράδειγμα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση για όσους εργάζονται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή για τους μουσικούς.

Κόκκινοι ή μελανοί όζοι στις άκρες των δαχτύλων

Τα λεγόμενα οζίδια του Osler εμφανίζονται ως επίπονες κόκκινες ή μελανές δερματικές αλλοιώσεις στις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλονται στην ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή σε βακτηριακή λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς, αναφέρει η καρδιολόγος Αν Άλμπερς.

Η ενδοκαρδίτιδα, προσθέτει, μπορεί επίσης να προκαλέσει μικροαιμορραγίες κάτω από την επιδερμίδα της παλάμης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην επιδερμίδα καφετί ή μελανές κηλίδες.

Πληγές που αργούν να επουλωθούν

Αν οι πληγές σας αργούν να «κλείσουν» και χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν, αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί προειδοποιητικό σημάδι για κάποια προβλήματα υγείας. Όταν μελανιάζει το δέρμα σας, όταν έχετε μώλωπες και πληγές στα χέρια, που δεν θεραπεύονται και δεν επουλώνονται πλήρως, ίσως πάσχετε από διαβήτη.

Αν στις ενδείξεις αυτές προσθέσουμε πείνα και δίψα, καθώς και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα. Διότι, πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι αύξησης της ποσότητας της γλυκόζης στο αίμα.

Αλλαγές στο χρώμα των δαχτύλων

Αν παρατηρήσετε ότι το χρώμα στα δάχτυλά σας, αλλάζει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αν πρόσφατα εκτεθήκατε σε χαμηλές θερμοκρασίες, σας κυρίευσε άγχος ή εκτελέσατε βαριές σωματικές εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πιθανότατα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν οι αλλαγές που παρατηρείτε, συνοδεύονται από κνησμό, πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να υποβληθείτε σε εξετάσεις.

Τα παραπάνω μπορεί να ανήκουν στα συμπτώματα μιας ασθένειας της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να καταδεικνύουν προβλήματα υγείας στα αιμοφόρα αγγεία ή να υποδηλώνουν δερματοπάθεια.

Υπερβολική εφίδρωση

Αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ιδρώνουν οι παλάμες σας, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης. Ονομάζεται υπεριδρωσία των παλαμών και ανήκει στα 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.

Αν και το φαινόμενο της ιδρωμένης παλάμης είναι σύνηθες, στην περίπτωση που η εφίδρωση είναι υπερβολική και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, τότε ίσως αντιμετωπίζετε ένα διαφορετικό είδος προβλήματος.

Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σας σπάνε εύκολα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαρκή επαφή με το νερό, έκθεση σε απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα, καθώς και σε μια σειρά λανθασμένων επιλογών περιποίησης.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν τα νύχια σας αδύναμα και εύθραυστα. Μπορεί επίσης, όμως, να αποτελούν σύμπτωμα διαταραχής του θυρεοειδή αδένα.

Εξετάστε με προσοχή αν η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από αδυναμία, αίσθημα κούρασης και πόνο στις αρθρώσεις. Αν ναι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 Κρύα χέρια

Αν ανήκετε στα άτομα που τα χέρια τους είναι συνεχώς κρύα και συγχρόνως παρατηρείτε αποχρωματισμό του δέρματος, είναι ανάγκη να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται εν γένει με διαταραχές του κυκλοφορικού ή του νευρικού συστήματος και ανήκουν στα 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.

Τρέμουν τα δάχτυλά σας;

Τα δάχτυλα που τρέμουν, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί να προκληθεί από υπερένταση ή επειδή σηκώσατε κάποιο βάρος. Στις περιπτώσεις αυτές, το τρέμουλο θα εξαφανιστεί μόλις ξεκουραστείτε.

Αν δείτε ότι δεν υποχωρεί και ότι τα χέρια σας εξακολουθούν να τρέμουν δίχως προφανή λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη των βιταμινών Β1, Β6, Β12 και Ε.

 Πρήξιμο

Αν δείτε τα χέρια σας να πρήζονται, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αυτές κυμαίνονται από μια ζεστή μέρα έως την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού. Στην περίπτωση αυτή, το συγκεκριμένο πρήξιμο θα υποχωρήσει γρήγορα.

Ωστόσο, αν το φαινόμενο παρουσιάζεται συχνά, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι το επίμονο πρήξιμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη αγγειακής νόσου.

Αποχρωματισμός των νυχιών

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των νυχιών σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πτώση της αιμοσφαιρίνης ή σε αναιμία. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα, και στις δύο περιπτώσεις, είναι ότι τα νύχια αποκτούν μπλε απόχρωση.

Η παθολογική αυτή κατάσταση συνοδεύεται σε γενικές γραμμές από αδεξιότητα στα χέρια (δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων), αίσθημα δυσφορίας και ελαφρύ τσούξιμο στα δάχτυλα.

Πόνος, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις των δαχτύλων

Ιδιαίτερα στις γυναίκες, ο πόνος, η φλεγμονή και οι λειτουργικοί περιορισμοί των δαχτύλων στα χέρια είναι συμπτώματα ενδεικτικά για φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο λύκος, η αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων), το σκληρόδερμα (πάθηση των συνδετικών ιστών) ή η δερματομυοσίτιδα (πάθηση του δέρματος και των μυών).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Δρ Γουέσελμαν, το πρήξιμο στα χέρια μπορεί να υποδηλώνει ακόμη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.