Ποια παιδιά είναι πιο έξυπνα, σύμφωνα με έρευνα….

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε στο Child Development τα παιδιά που διαβάζουν σχετικά νωρίς για την ηλικία τους φαίνεται ότι έχουν υψηλότερη νοημοσύνη.

Οι μικροί βιβλιοφάγοι – τα παιδιά που σε μικρή ηλικία έχουν ικανότητες ανάγνωσης άνω του μέσου όρου – ίσως έχουν λαμπρό μέλλον μια και τα στοιχεία των ερευνητών δείχνουν ότι μάλλον έχουν υψηλότερη νοημοσύνη. Η βρετανική έρευνα διεξήχθη σε 1.890 δίδυμα παιδιά διαφορετικών ηλικιών (από 7 έως 16 ετών) από τα οποία ζητήθηκε να συμπληρώσουν τεστ ανάγνωσης καθώς και νοημοσύνης.

Οι διαφορές στις ικανότητες ανάγνωσης των διδύμων συνδέθηκαν με διαφορές στην νοημοσύνη τους με την πάροδο της ηλικίας συμπεριλαμβανομένων των τομέων του λεξιλογίου και της λογικής. Μάλιστα ήδη από την ηλικία των επτά ετών φάνηκε ότι η διαφορετική ταχύτητα και ικανότητα ανάγνωσης συσχετιζόταν με την νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Ίσως το διάβασμα βιβλίων – πράγμα σπάνιο στις μέρες μας ωστόσο – να εξηγεί γιατί παιδιά που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον, αλλά και τα ίδια γονίδια (όπως οι δίδυμοι) έχουν διαφορές στα επίπεδα της νοημοσύνης τους.
Πάντως αν θέλετε να καλλιεργήσετε τη σχέση του παιδιού με το διάβασμα καθώς και να το βοηθήσετε να βελτιώσει την ικανότητα ανάγνωσής του μπορείτε του διαβάζετε ιστορίες και παραμύθια. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που διαβάζουν παραμύθια με τη βοήθεια των γονιών τους φαίνεται ότι βελτιώνονται όσον αφορά την ικανότητα της ανάγνωσης.