Ποια η κατάλληλη ώρα για λήψη βιταμινών;

Μερικές φορές η λήψη βιταμινών είναι απαραίτητη. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε και τη κατάλληλη ώρα για τη λήψη τους γιατί αυτό κάνει τη διαφορά στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό μας.

Ας δούμε λοιπόν πότε πρέπει να λαμβάνονται οι απαραίτητες βιταμίνες:

Βιταμίνη C

Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη που στηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του αμυντικού συστήματος, προωθεί την ενέργεια και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C αντέχει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος για αυτό είναι προτιμότερο να λαμβάνεται σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μια και μεγάλη δόση εφάπαξ.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Υπάρχουν 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αναφέρονται όλες μαζί σαν “σύμπλεγμα βιταμινών Β”. Είναι απαραίτητες για την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και την προώθηση του μεταβολισμού. Λαμβάνονται μαζί με το πρωινό σας ώστε να προωθήσουν και να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας υψηλά.

Βιταμίνη Ε

Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται εύκολα στον οργανισμό, στο συκώτι και στον λιπώδη ιστό. Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και της κυκλοφορίας. Η απορρόφηση της γίνεται καλύτερα όταν συνοδεύεται με λιπαρά τρόφιμα όπως είναι το γάλα και δημητριακά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή αβοκάντο. Ιδανική ώρα λήψης είναι το πρωί ή το απόγευμα.

Σίδηρος

Αν χρειάζεστε σίδηρο, ενώ παράλληλα σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως το ασβέστιο αναστέλλει την πρόσληψη σιδήρου, για αυτό δεν πρέπει να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο σίδηρος είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το πρωί με άδειο στομάχι ενώ θα πρέπει να αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφηση του.