Ποιές ομάδες πολιτών εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τη διατήρηση του χαρατσιού

Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι κατασκευαστικές με αδιάθετα ακίνητα, οι κατέχοντες σημαντική εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία, οι ιδιοκτήτες με κενά ή ξενοίκιαστα διαμερίσματα και η Εκκλησία εμφανίζονται ωφελημένοι από τη διατήρηση του χαρατσιού και για το 2013, ωστόσο οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιβαρύνονται.

Η διατήρηση και φέτος του χαρατσιού για την οποία πιέζει σθεναρά η τρόικα στη λογική ότι «φόρος που αποδίδει δεν αλλάζει» είναι ένα πολύ κακό νέο για τους περισσότερους φορολογούμενους, κυρίως τους μικρούς που διαθέτουν μόνο ένα περιορισμένης επιφάνειας διαμέρισμα σε λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Και αυτό διότι με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως τον σχεδιάζει η διακομματική επιτροπής της τρικομματικής κυβέρνησης, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που θα πληρώνουν φόρο ακινήτων (διευρύνεται  η φορολογική βάση).

Με βάση τις πληροφορίες ο νέος φόρος θα οδηγούσε (για όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 550.00 ευρώ σε ελάφρυνση από 20% έως και 98% σε σχέση με το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που καταβάλλουν σήμερα. ‘Οσο η αξία της περιουσίας μειώνεται τόσο αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης. Με άλλα λόγια με το νέο φόρο, η χαμηλή και η μεσαία ακίνητη περιουσία θα ελαφρυνθεί σε σχέση με το άθροισμα του χαρατσιού και του φόρου ακίνητης περιουσίας.