ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Λουκέτο” απο Δευτέρα στους Δήμους

Εντείνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ-ΟΤΑ από Δευτέρα βάζοντας λουκέτο σε δημοτικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι παιδικοί σταθμοί,τα ΚΕΠ και οι υπηρεσίες καθαριότητας εκφράζοντας την αντίθεση της με τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου.

Φωτιές ανάβει και η αναμενόμενη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας που ισχύει στις ΔΕΚΟ και περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ.

Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που οδηγούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μετατάξεων χιλιάδες υπαλλήλους ερμηνεύονται απο την συνδικαλιστική ηγεσία των δήμων ως παράθυρο απολύσεων για τους εργαζομένους.

Παράλληλα, το καθεστώς που ισχύει στις ΔΕΚΟ αναμένεται να ισχύσει και στους ΟΤΑ με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Η νομοθετική πράξη προβλέπει πως σε περίπτωση που ο αυτόματος έλεγχος διαπιστώσει υπέρβαση στα οικονομικά μεγέθη άνω του 10%, τότε περικόπτονται κατά το ίδιο ποσό πιστώσεις και επιχορηγήσεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης,  ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.

Έτσι, η ΠΟΕ- ΟΤΑ αποφάσισε τη Δευτέρα να βάλει λουκέτο σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, των ΚΕΠ και της καθαριότητας. Στην Αθήνα αποφασίστηκε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί τους δημάρχους να αναστείλουν άμεσα τη λειτουργία των δήμων.