ΠΟΑΑ Λεμεσού: Προβλήματα πρόσβασης στην Επαρχιακή Διοίκηση

Η Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού με ανοικτή επιστολή της εκφράζει τα προβλήματα πρόσβασης στο κτίριο επαρχιακής διοίκησης της πόλης.

Αυτούσια η επιστολή: 

Προς: Αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού κα Έσθη Παναγίδου
Τηλέφωνο: 25-806401
Τηλεομοιότυπο: 25-806513

Αγαπητή κυρία Παναγίδου,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θίξουμε μερικά πολύ σοβαρά ζητήματα, σχετικά με την πρόσβαση του κτιρίου της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού μετά από καταγγελίες Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης. Αρχικά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού το οποίο επισκέπτεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ατόμων, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Το Τμήμα αυτό παρόλο που λειτουργεί στο ισόγειο και η εξυπηρέτηση του κοινού βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου, άτομα με αναπηρίες χρήστες τροχοκαθίσματος κυρίως μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες μόνο αφότου εισέλθουν από το πίσω μέρος του κτιρίου.

Παράλληλα, στην κεντρική είσοδο του κτιρίου της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού εξακολουθεί να μην υπάρχει ράμπα για τα ΑμεΑ. Επίσης, οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης για τα Άτομα με Αναπηρίες είναι ανεπαρκής αφού υπάρχουν μόνο δύο θέσεις οι οποίες είναι ήδη κατειλημμένες από άτομα με αναπηρία, μέλη του προσωπικού της ΕΔΛ. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άλλοι πολίτες άτομα με αναπηρίες που επισκέπτονται την υπηρεσία της ΕΔΛ.

Επιπλέον, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στους ορόφους του Έπαρχου και των Βοηθών Έπαρχων, στον όροφο Επαρχιακών Εποπτών και στον όροφο Αδειών Οικοδομής, για να μπορέσουν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους δημόσιους λειτουργούς για να βρουν ανταπόκριση στα αιτήματά τους. Παράλληλα, στους ορόφους αυτούς δεν υπάρχει ανελκυστήρας για να εξυπηρετούνται τα ΑμεΑ, καθώς και άλλοι συμπολίτες μας με οποιασδήποτε φύσεως κινητικά προβλήματα ή δυσκολία. Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό κυβερνητικό κτήριο να παρουσιάζει τέτοιου είδους ελλείψεις, αφού η ύπαρξη ανελκυστήρα θα εξυπηρετούσε τόσο τους πολίτες που παρουσιάζουν κάποιου είδους αναπηρία, όσο και το υφιστάμενο προσωπικό της ΕΔΛ, που μέρος αυτού είναι άτομα με αναπηρίες και θα διευκολύνονταν στην διεκπεραίωση των καθημερινών τους εργασιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τα σκαλιά που οδηγούν στον όροφο για το γραφείο του Έπαρχου κρίνονται ακατάλληλα, καθώς έχουν παλαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κίνδυνο τόσο τα αρτιμελή όσο τα Άτομα με Αναπηρίες. Επιπρόσθετα στα κτίρια όπου βρίσκονται τα γραφεία των Επαρχιακών Εποπτών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Προσφορών, το Τμήμα Γενικών Αδειών, το Τμήμα Κοινωνικών Συμβουλίων/Υδατικής Ανάπτυξης, το Τμήμα Αυτοστέγασης δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες χρήστες τροχοκαθίσματος, πράγμα το οποίο ενισχύει την ανισότητα μεταξύ αρτιμελών και ΑμεΑ, καθώς περιθωριοποιούνται τα άτομα αυτά και δεν μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που παρέχει το Κράτος. Ακόμη, στο κτίριο της ΕΔΛ, εξακολουθούν να μην υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα αποχωρητήρια για άτομα με κινητικές αναπηρίες και χρήστες τροχοκαθίσματος, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες παραπέμπονται στα δημόσια αποχωρητήρια.

Σε προηγούμενη επιστολή που σας έχει αποστείλει η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης (Π.Ο.Α.Α) Λεμεσού στις 25 Νοεμβρίου που απευθυνόταν στον Τέως Έπαρχο Λεμεσού κ.Κυριάκο Τσολάκη, σας είχαμε θίξει όλα τα πιο πάνω ζητήματα, ωστόσο δεν είχαμε οποιαδήποτε απάντηση από μέρους σας.

Επίσης, ενώ η κα Παντελίτσα Μουζούρη Πρώτη Γραμματειακή Λειτουργός ήταν ενήμερη για τα πιο πάνω τόσο σοβαρά αυτά θέματα, δεν είχαμε οποιαδήποτε ανταπόκριση σχετικά με τις τόσες ελλείψεις, παρόλο που επικοινωνήσαμε μαζί της τηλεφωνικώς.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα πιο πάνω ζητήματα που σας παρατίθενται θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, αφού ενισχύουν την ανισότητα μεταξύ αρτιμελών και ΑμεΑ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ως οργάνωση για τα ΑμεΑ παλεύουμε καθημερινά για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των ΑμεΑ και είναι απαραίτητο άτομα στις θέσεις όπως στην δική σας, να συνεργάζονται και να συμβάλλουν από κοινού με μας στον αγώνα αυτό. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας εντός των ημερών και την άμεση επίλυση των πιο πάνω ζητημάτων, πριν προβούμε σε καταγγελία για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται όλα όσα προϋποθέτει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής της Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού,

Κωνσταντίνος Βελισσάριος                                                                                                                                                            Πρόεδρος

Έλενα Γεωργίου
Γραμματέας

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε