Πλούσιο και φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Ύψιστη προτεραιότητα η ανθρώπινη υγεία, λέει ο Υπ. Γεωργίας

Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη υγεία και η ασφάλεια των τροφίμων για το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επισκέψεις σε υπεραγορές της επαρχίας Λευκωσίας εν όψει των εορτασμών του Πάσχα.

Ο κ. Κουγιάλης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε επίσης ότι επειδή αναμένεται μεγάλη κατανάλωση σε κρέας και γενικά σε ζωικά προϊόντα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

«Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 420 έλεγχοι σε κρέατα και άλλοι 280 σε τυριά και οι Υπηρεσίες θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους μέχρι το τέλος της πασχαλινής περιόδου,» πρόσθεσε, ενώ κάλεσε τους Κυπρίους να στηρίξουν τα κυπριακά προϊόντα.

Παρατήρησε παράλληλα ότι οι τιμές είναι πολύ καλές και ανταγωνιστικές και μειωμένες κατά 25 τοις εκατόν σε σχέση με πέρσι.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ως επί το πλείστον κυπριακά προϊόντα στην αγορά για κατανάλωση αυτές τις μέρες, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι αναφορικά με το κρέας υπάρχουν αποκλειστικά κυπριακά αμνοερίφια και δεν έχουν γίνει εισαγωγές, κυρίως λόγω των ανταγωνιστικών τιμών των κυπριακών.

Σε ερώτηση εάν διαπιστώθηκε κάτι επιλήψιμο κατά τη διάρκεια των ελέγχων ποιότητας των προϊόντων, ο κ. Κουγιάλης, αφού τόνισε ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι πολύ αυστηροί, ανέφερε ότι υπήρξαν πέντε – έξι περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα αλλά υπήρξε συμμόρφωση με τους κανόνες.

Αναφορικά με το ύψος των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι, ο κ. Υπουργός είπε ότι έως τώρα έχουν διατεθεί γύρω στις 28,000 αμνοερίφια στην αγορά και αναμένεται να διατεθούν γύρω στις 40,000 συνολικά, έναντι 46,000 που διατέθηκαν πέρσι. Η διαφορά των 6,000 αφορά κρέατα εισαγωγής που δεν θα έχουμε φέτος και άρ