Πληροφοριοδότης των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών ήταν ο κρατούμενος X

Στις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες έδινε πληροφορίες ο “κρατούμενος Χ”, Αυστραλός-Ισραηλινός πράκτορας της Μοσάντ, ο οποίος είχε συλληφθεί και στη συνέχεια πέθανε στο Ισραήλ το 2010, υποστηρίζουν πηγές του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύο ABC.

Η αυστραλιανή τηλεόραση υποστηρίζει πως ο φερόμενος ως πράκτορας της Μοσάντ Μπεν Ζίγκιερ είχε συλληφθεί διότι είχε συντάξει για τις αυστραλιανές υπηρεσίες έναν λεπτομερή κατάλογο με πολλές επιχειρήσεις της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το ABC, ο Ζίγκιερ, γόνος μίας από τις πολύ γνωστές εβραϊκές οικογένειες της Μελβούρνης, ήταν ο μυστηριώδης «κρατούμενος Χ», που είχε βρεθεί κρεμασμένος στο κελλί του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Αγιαλόν, στα τέλη του 2010, μετά την κράτησή του επί 10 μήνες, χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτε.

Με βάση πάντα τις πληροφορίες του ίδιου δικτύου, ο Ζίγκιερ συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών Αυστραλών που εργάζονταν για λογαριασμό της Μοσάντ κι είχαν αλλάξει ταυτότητα πολλές φορές, χρησιμοποιώντας διαφορετικά διαβατήρια κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Ζίγκιερ είχε δημιουργήσει για λογαριασμό της Μοσάντ μία εταιρεία επικοινωνιών με βάση την Ευρώπη, στην οποία εργάζονταν και οι άλλοι δύο Αυστραλοί-Ισραηλινοί, και η οποία εξήγαγε τμήματα ηλεκτρονικών συστημάτων σε αραβικές χώρες και το Ιράν.

Έπειτα από πολυήμερων επικοινωνιακών και διπλωματικών διαξιφισμών, το Ισραήλ παραδέχθηκε τελικά πως κρατούσε έναν Αυστραλοί-Ισραηλινό με ψεύτικη ταυτότητα «για λόγους ασφαλείας».

Χθες ανακοινώθηκε στο Ισραήλ ότι μία κοινοβουλευτική επιτροπή θα ερευνήσει την υπόθεση. Όμως σήμερα ορισμένοι βουλευτές υπαναχώρησαν και ζήτησαν να ερευνηθεί το σκάνδαλο από άλλο σώμα.