Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας – Παρόντες ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι

Πλειστηριασμος πρώτης κατοικίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σήμερα από την Ελληνική τράπεζα στη Λακατάμια.

Πρόκειται για κατοικία συνολικού εμβαδού περίπου 263 τ.μ., με εμβαδόν καλυμμένων βεραντών 15 τ.μ., εμβαδόν καλυμμένου χώρου στάθμευσης 30 τ.μ., και εμβαδόν κιόσκι πισίνας 78 τ.μ.

Ο πλειστηριασμός κράτησε μια ώρα και κατά την διάρκεια του δεν έγινε οποιαδήποτε προσφορά για αγορά της κατοικίας.

Η Τράπεζα προχωρεί στην εκποίηση της κατοικίας για χρέη της οικογενειακής επιχείρησης στην οποία είναι μέτοχος μαζί με τα αδέλφια και τους γονείς της, η κάτοχος του σπιτιού στην `Εγκωμη.

Με την έναρξη του πλειστηριασμού από τον δημοπράτη  φώναξαν ότι “η κατοικία δεν είναι προς πώληση, για όσους νομίζουν ότι θα την αγοράσουν”.

Ο αδελφός της ιδιοκτήτριας  χαρακτήρισε την κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας που οδήγησε στον πλειστηριασμό ως “εχθρική”.

Έξω από τον χώρο που γινόταν ο πλειστηριασμός συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες καθώς και μέλη του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις που κρατούσαν πανό πάνω στο οποίο αναγραφόταν “Κύπρος – Δίχως Εκποιήσεις”. Παρόντες ήταν και μέλη κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το στέλεχος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, Ευγενία Μωυσέως, είπε ότι σήμερα διαδηλώνουμε την αντίθεση μας ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης και κύριας κατοικίας και θα είμαστε έξω από κάθε πλειστηριασμό πρώτης και κύριας κατοικίας.

Η κατοικία του καθενός μας, σημείωσε, είναι ιερή, είναι ο ναός της οικογένειας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το παραβιάσει. Οι Τράπεζες, συνέχισε, θα πρέπει να αναλάβουν και οι ίδιες μέρος των ευθυνών τους.

“Θα πρέπει και οι βουλευτές μας να τροποποιήσουν την νομοθεσία για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία. Αν προστατευθεί η πρώτη κατοικία δεν θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα.Ο κόσμος να αντιληφθεί ότι πρέπει ομαδικά ως κοινωνία να αντιδράσουμε επιτέλους. Κινδυνεύουν όλων τα σπίτια μας”, πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ήρθαμε εδώ στην διαδικασία πλειστηριασμού για την κατοικία που θα εκποιηθεί για να συμπαρασταθούμε στην οικογένεια που θα χάσει το σπίτι της. Ταυτόχρονα, σημείωσε, για να εγείρουμε και μια φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι αρχίζουν εκποιήσεις παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σαφή τρόπο είχε δεσμευτεί ότι κανείς δεν θα χάσει την πρώτη κατοικία κι ότι η Κυβέρνηση θα φροντίσει μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και νομοθεσίες για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία.

“Αυτή η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποδειχθεί στην ουσία υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και είναι με λύπη που σημειώνω ότι οι σημερινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου – η Κυβέρνηση δηλώνει στην ουσία την αναλγησία της αναφορικά με αυτό που πάει να εξελιχθεί μπροστά μας, δηλαδή μαζικές εκποιήσεις”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα βλέπουμε, συνέχισε, να εξελίσσεται και το σενάριο της πώλησης πακέτων δανείων που έρχεται μέσα από την νομοθεσία που έστειλε στην Βουλή και εγκρίθηκε από το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ. Μέσα από αυτή την πώληση πακέτων δανείων, ανέφερε, θα γίνεται και η εκποίηση κατοικιών. “Είναι ένα γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει την κοινωνία σε πολύ άσχημες ατραπούς, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην οδηγηθεί στην πτώχευση μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα χάσει την στέγη του”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι φτάσαμε σε αυτό το τραγικό σημείο να αντιμετωπίζουμε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Εμείς, σημείωσε, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στην Βουλή που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μετατρέποντας τον δανειολήπτη ουσιαστικά σε μακροχρόνιο δανειολήπτη, μετατρέποντας δηλαδή τις οφειλές του σε ένα μακροχρόνιο δάνειο το οποίο μπορεί να πληρώσει.

“Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων να δουν αυτή την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ενάντια στις εκποιήσεις που βρίσκεται στην Βουλή και να την προωθήσουμε προς ψήφιση. Καμία περίπτωση εκποίησης πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, πρόσθεσε.

Εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα, ο Κωνσταντίνος Ζένιος είπε πως είναι τραγικό από μόνο του το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να παρευρισκόμαστε σε δημοπρασίες για εκποίηση πρώτης και κύριας κατοικίας στην Κύπρο του 2017.

Οι ευθύνες των τραπεζών, σημείωσε, είναι τεράστιες, όπως ευθύνες υπάρχουν και σε αυτούς που ψήφισαν την συγκεκριμένη νομοθεσία. “Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δικαιολογίες του τύπου πρόκειται για πολυτελέστατη κατοικία – δεν είναι η συγκεκριμένη- είναι η πρώτη κατοικία ενός συνανθρώπου μας, ο οποίος βρέθηκε στην ανάγκη για να αξιοποιήσει την εταιρεία του, να υποθηκεύσει κι ένα σπίτι όπως έκανε η μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής μεσαίας τάξης στην οποία οι κυβερνώντες φρόντισαν να οδηγήσουν. Δεν θα επιτρέψουμε είτε το θέλουν είτε όχι να γίνουν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι βρισκόμαστε σήμερα στην εκποίηση μιας πρώτης κατοικίας κάτι που με τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης αναμέναμε ότι δεν θα συμβεί.

Θεωρούμε, σημείωσε, ότι κανένας συμπατριώτης μας δεν γίνεται να μείνει χωρίς το σπίτι του χωρίς τον τόπο όπου στεγάζει την οικογένεια και τα παιδιά του. “Γι αυτό εμείς ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είμαστε εδώ παρόντες για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται. από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική και θεσμική ρύθμιση ώστε να απαγορεύεται σε οποιανδήποτε τράπεζα να κατασχέσει την πρώτη κατοικία οποιασδήποτε οικογένειας”, συμπλήρωσε.