Πλατφόρμα «Διαφθορά Τέλος» και «Ενεργοί Πολίτες» δεν πάνε σε συνάντηση με τον ΠτΔ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πλατφόρμας «Διαφθορά Τέλος» και της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» , δεν θα πάνε τη Δευτέρα στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μη κυβερνητικές οργανώσεις .

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προχθές 6/11/2020 μετά την σύσκεψη του ΠτΔ με πολιτειακούς φορείς με θέμα την πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει αύριο Δευτέρα σύσκεψη με μη κυβερνητικές οργανώσεις για να ακουστούν οι απόψεις τους, η Πλατφόρμα ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΕΛΟΣ και η Κίνηση ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δηλώνουμε τα εξής:

1. To Προεδρικό είχε καλέσει διάφορες ομάδες πολιτών την Παρασκευή, στήνοντας ένα καθαρά μιντιακό σκηνικό στο οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση. Όλες οι ομάδες αρνήθηκαν συμμετοχή.

2. Ακολούθως ανακοινώθηκε ευρεία σύσκεψη για την Δευτέρα 9/11/20. Η σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας γίνεται με τη σωστή λειτουργία των θεσμών, τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται.

3. Έχουμε αρνηθεί συμμετοχή και στη σύσκεψη της Δευτέρας. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για υποσχέσεις και «δεσμεύομαι», αλλά για ουσιαστικές αποφάσεις. Ως ελεύθεροι σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου έχουμε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

4. Έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας που αφορούν την: (α) παραίτηση των πολιτικών αξιωματούχων που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στην έκδοση διαβατηρίων μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, (β) άμεσο τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος, τη μη αποδοχή νέων αιτήσεων και την εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν από ανεξάρτητη επιτροπή, με την συμμετοχή αδιαμφισβήτητου κύρους και ήθους προσώπων, (γ) άμεση ακύρωση του «Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για την Ανάκαμψη της Οικονομίας και της Οικοδομικής Βιομηχανίας», το οποίο συνδέεται άμεσα με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Τίποτε από αυτά δεν βλέπουμε να γίνεται.

5. Εδώ και χρόνια ζητούμε και εργαζόμαστε για: (1) τη θέσπιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, (2) τη ρύθμιση της λειτουργίας των ομάδων πίεσης (lobbying) με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, (3) την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistle blowers) και (4) την πλήρη υιοθέτηση των 16 συστάσεων της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τίποτε από όλα αυτά δεν γίνεται.

6. Η κυβέρνηση, υπό την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μας έχει ρεζιλέψει διεθνώς και έχει καταρρακώσει την τιμή και υπόληψη των Κυπρίων στην ΕΕ. Ακόμη και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκαλύψει τα ασυγκάλυπτα, διορίζοντας διερευνητική επιτροπή όπου πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (ο Γ. Εισαγγελέας και ο Β.Γ. Εισαγγελέας) αποφασίζουν πώς να διερευνηθούν οι δικές τους πράξεις και παραλείψεις. Στην προεδρία της διερευνητική επιτροπής βρίσκεται πρώην δικαστής με καραμπινάτες συγκρούσεις συμφερόντων. Και σαν να μην φθάνουν αυτά, εμποδίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει την δουλειά του.

7. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΜΟΝΗ επιλογή που έχει μια κυβέρνηση που σέβεται την Δημοκρατία είναι να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.