Πλανήτης Άρης με αύρα…Χαβάης

Το έδαφος του πλανήτη Άρη μοιάζει εντυπωσιακά με την ηφαιστειογενή άμμο των νησιών της Χαβάης. Την αποκάλυψη έκανε το Curiocity, με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ακτίνων Χ που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

Το χώμα στον Κόκκινο πλανήτη έχει κρυστάλλους όμοιους με εκείνους που υπάρχουν σε υφαιστειακές περιοχές της Χαβάης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το γεγονός αυτό ενισχύει τη θεωρία ότι κάποτε υπήρχε μικροβιακή ζωή στον Άρη. Η διάβρωση που παρατηρείται σήμερα στο έδαφός του μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπίδραση νερού και οξυγόνου, ανεμοθύελλες ή πτώση αστεροειδών.

Το Curiosity κινείται με ταχύτητα 4 εκατοστών το δευτερόλεπτο. Από τον περασμένο Αύγουστο που προσεδαφίστηκε έχει διανύσει απόσταση περίπου 480 μέτρων. Η φασματοσκοπία ακτίνων Χ που χρησιμοποιεί η NASA, είναι ένα «όπλο» που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες εδώ και έναν αιώνα. Το δύσκολο ήταν να περιορίσουν το μέγεθός του. Από τις διαστάσεις ενός πλυντηρίου σε διαστάσεις …κουτιού παπουτσιών.

Πολλά από τα αινίγματα του κόκκινου πλανήτη αναμένεται να λύσει και ο SAM,  ένα όργανο που αναζητά την παρουσία οργανικών μορίων που περιέχουν άνθρακα. Ίσως έτσι απαντηθεί αν κάποτε υπήρχε ζωή στον ΄Αρη…