Πλήρης κάλυψη αναγκών από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου θα καλυφθούν πλήρως από τις προγραμματισμένες ενέργειες της Ελληνικής Τράπεζας οι ανάγκες ύψους €105 εκ. που υπολογίζει η συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Αρχής Τραπεζών.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι «η συνολική αξιολόγηση υπολογίζει ανάγκες ύψους €105 εκ. για την Ελληνική Τράπεζα, ένα ποσό που εντάσσεται και καλύπτεται πλήρως από τις προγραμματισμένες ενέργειες για αύξηση κεφαλαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα €105 εκ. προκύπτουν επιπρόσθετα των ήδη €100 εκ. που έχουν δοθεί μέσω των μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 1 (ΜΑΚ1) η κ. Γεωργιάδου εξήγησε ότι «οι ανάγκες οι οποίες προκύπτουν με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι γύρω στα 270 εκ». Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες μέσα στο 2014 και κάποιες από αυτές είναι η μετατροπή σε κεφάλαιο αυτών των μετατρέψιμων αξιογράφων».
Άντληση σημαντικά περισσότερων κεφαλαίων από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Αναφέρθηκε στην απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης που έχει ανακοινώσει ήδη η Ελληνική σημειώνοντας ότι προσβλέπει «σε άντληση σημαντικά περισσότερων κεφαλαίων από ότι κατέδειξε η Συνολική Αξιολόγηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου έχει ήδη κατατεθεί από τα μέσα περίπου του Οκτωβρίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και αναμένεται να εγκριθεί σε δύο εβδομάδες. Το ακριβές ποσό της έκδοσης θα αποφασιστεί σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας την επόμενη Παρασκευή τα ξημερώματα. Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών τα κεφάλαια αναμένεται να έχουν κατατεθεί στην τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανάδοχοι της Ελληνικής είναι η Deutsche Bank και η Axia. Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της έκδοσης είναι οι Rothschild, ενώ η Ελληνική έχει προσλάβει και το δικηγορικό γραφείο Allen & Overy.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, για το σύνολο της αύξησης του κεφαλαίου η κ. Γεωργιάδου είπε ότι «το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα συγκεκριμενοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες». Σημασία έχει, πρόσθεσε, «ότι το ποσό αυτό θα είναι πολύ – πολύ ψηλότερο από τις ανάγκες τις οποίες έχει δείξει η συνολική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ερωτηθείσα ποιοι θα συμμετέχουν ανέφερε ότι θα είναι δικαιώματα προτίμησης προς τους υφιστάμενους μετόχους.

«Θα είναι πολύ μεγάλο το μαξιλάρι», είπε κληθείσα να σχολιάσει σχετική δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β` νωρίτερα σήμερα.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε αύξηση κεφαλαίου πριν τα stress test η Πρόεδρος της Ελληνικής σημείωσε ότι «όταν είχαμε τις πρώτες ενδείξεις για τον υπολογισμό της αξιολόγησης από την ΕΚΤ είχαμε διαπιστώσει ότι αυτές οι ανάγκες θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμες και αυτό συνέβηκε στις αρχές με μέσα του καλοκαιριού».

Τότε, πρόσθεσε, «είχαμε συζητήσει με την Κεντρική Τράπεζα και είχαμε μοιραστεί μαζί τους τους σχεδιασμούς μας σε ό,τι αφορά τις ενέργειες μας για την αύξηση κεφαλαίου». Επειδή οι ανάγκες ήταν πολύ μικρές δεν κρίθηκε ότι χρειαζόταν να βιαστούμε και ν` αυξήσουμε προληπτικά οποιαδήποτε κεφάλαια, είπε.

Έχουμε επόπτη, υπενθύμισε, «αν ο επόπτης έκρινε ότι ήταν τόσο σοβαρά τα θέματα που θα έπρεπε προληπτικά να προβούμε σε αύξηση κεφαλαίου, τη διεύθυνσή μας την ξέρει θα μπορούσε να μας στείλει και εμάς επιστολή».

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα άλλων τραπεζών διευκρίνισε ότι δεν έχει πληροφόρηση για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Αύξηση καταθέσεων Ελληνικής κατά 11% το 2014

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Γεωργιάδου και στην αύξηση κατά 11% των καταθέσεων της τράπεζας φέτος.

«Έχουμε μεγάλη ρευστότητα, έχουμε την πλήρη εμπιστοσύνη των καταθετών μας και αυτό φαίνεται και από την αύξηση των καταθέσεων μας κατά 11% φέτος», είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας για τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της οι καταθέσεις ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2014 σε €6,1 δις, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την χαλάρωση των εγχώριων περιορισμών σε διάστημα μίας εβδομάδας η Ελληνική Τράπεζα απέκτησε 22.000 νέες καταθέσεις.

Οι μέτοχοί μας, ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής, «μας στηρίζουν και μας υποστηρίζουν». Και όλα μαζί, είπε, «συνθέτουν μια φόρμουλα επιτυχίας που θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε δυναμικά στη νέα εποχή».

Ετήσια αύξηση 39% το κέρδος σύμφωνα με εννιαμηνιαία

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική αναφέρει ακόμη ότι «το κέρδος από συνήθεις εργασίες πριν τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα, παρουσιάζει ετήσια αύξηση 39% και ταυτόχρονα ο δείκτης των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ενισχύεται περαιτέρω».

Όπως αναφέρεται «τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €156,3 εκατ. παρουσιάζοντας 17% αύξηση ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και διαμόρφωσαν καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 3,35% (προηγούμενο έτος: 2,75%)».

Η συντονισμένη προσπάθεια για επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το δανειακό χαρτοφυλάκιο, προστίθεται, «οδήγησε σε αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήλθαν σε 46% στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, από 41% τον Δεκέμβριο του 2013».

«Οι προβλέψεις για την εννιαμηνία ανήλθαν σε €259 εκατ. και οδήγησαν σε €125 εκατ. ζημιά για τους μετόχους», σημειώνεται.