Πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

Βρεφικό γάλα, τσιγάρα, καπνικά είδη ,εφημερίδες και περιοδικά, θα πωλούνται πλέον και στα Σούπερ Μάρκετ, μετά την τροποποίηση των αγορανομικών διατάξεων από το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα κρεοπωλεία θα μπορούν να φτιάχνουν και σουβλάκια και τα κομμωτήρια να σερβίρουν καφέ ή και  πρωινό….

Το βήμα αυτό είναι τεράστιο αν αναλογισθεί κανείς ότι μέχρι πρόσφατα οι άδειες καπνοπωλείων δίνονταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Διάταξη αναχρονιστική , καθώς στο παρελθόν οι άδειες αυτές δίνονταν κυρίως σε αναπήρους πολέμου, που ωστόσο χρόνια τώρα κανείς δεν φρόντισε να την ακυρώσει.

Με την κατάργηση των περιορισμών ,οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν, αρκεί να τηρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Μέχρι σήμερα απαραίτητος όρος ήταν κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία δεν διέθεταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έτσι, πλέον ένα κρεοπωλείο θα μπορεί να πουλάει και τυριά, αφού δεν θα χρειάζεται συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα άρα και πρόσθετες άδειες. Ένα ζαχαροπλαστείο θα μπορεί να πουλά και ξηρούς καρπούς, ένα μίνι μάρκετ θα μπορεί να τεμαχίζει συσκευάζει αλλαντικά και τυροκομικά…

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα είναι προς όφελος του καταναλωτή, καθώς οι τιμές θα πέσουν λόγω ανταγωνισμού, ενώ το συνολικό όφελος για τον κλάδο του λιανεμπορίου από την απελευθέρωση της αγοράς  εκτιμάται σε περίπου 1,5 δις. ευρώ πρόσθετου τζίρου.

Check Also

Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για την Έφη Κακαράντζουλα

Με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Χαρ. Μαστραντωνάκη …

ΚΙΝΑΛ: Η διεκδίκηση της ηγεσία από τον Παπανδρέου… Οι αντιδράσεις, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις

Μια νέα τροπή φέρνει στην εξέλιξη της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση του Γιώργου …