Πλήθος κόσμου στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με αντιφασιστικά συλλαλητήρια και δράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκε χθες η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού». Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν μεγάλα συλλαλητήρια και συναυλίες με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα με πορεία από την Ομόνοια προς την πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη στήριξη γνωστών καλλιτεχνών, όπως: Σταμάτης Κραουνάκης, ActiveMember, Υπόγεια Ρεύματα, MC Yinka, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Σιδηράς, AlexK (TheLastdrive) + t-nick (dustbowl), Νίκος Τουλιάτος , RadioSol, Σίλλας Σεραφείμ, Sound Escape, Tsopana Rave, Γυμνά Καλώδια, Ρωμιοσύνη κ.α.

To συλλαλητήριο είχε παλμό και μεγάλη συμμετοχή από απλούς πολίτες, μέλη συνδικάτων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων.

Συγκέντρωση στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες πολίτες τιμώντας με τη συμμετοχή τους την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Τσακίστε τώρα τους νεοναζί- ετούτη η κυβέρνηση να ανατραπεί» οι διαδηλωτές διέσχισαν επι δίωρο και πλέον, αργά το μεσημέρι τις κεντρικές οδούς της πόλης και κατέληξαν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ-3 στη Λεωφόρο Στρατού. Εκεί πραγματοποιήθηκε συναυλία.

Αντιφασιστικά κινήματα και συνδικάτα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Ρατσιστικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη στα 69 θύματα της σφαγής στην πόλη Σαρπβίλ της Νοτίου Αφρικής, όταν στις 21 Μαρτίου 1960 αστυνομικοί του καθεστώτος του Απαρτχάιντ άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τους νόμους που περιόριζαν την κίνηση των μαύρων στις περιοχές όπου κατοικούσαν λευκοί.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να καταδικάσουν τα μηνύματα και τις ιδέες που βασίζονται στον ρατσισμό, στη φυλετική ανωτερότητα ή στο μίσος, καθώς και εκείνων που υποκινούν τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και της μισαλλοδοξία» αναφέρει στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.